Nyheter

Lärarförbundet: ”Regelrätt skandal”

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

En friskoleledare kallar elever med adhd för ruttna äpplen och flera friskolor väljer bort elever med dåligt rykte.

Lärarförbundet rasar nu mot uppgifterna som från kvällens Uppdrag granskning i SVT.

– Det här är en skandal utan motstycke, jag kan inte säga något annat, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Lärarförbundets ordförande som sett kortare inslag och läst artiklar om kvällens Uppdrag granskning som undersöker huruvida friskolor väljer bland eleverna. I programmet förklarar vd:n på Profilskolan i Stockholm, Greger von Sivers inför en dold kamera hur skolan kan välja bort barn med diagnosen adhd och barn han kallar för ”gangsters".

Programmet undersöker hur ett 50-tal skolor ställer sig till olika elever.
En flicka med goda betyg var välkommen. Men inte en pojke med spanskt namn får beskedet att skolan har kö eller att han inte passar in i gruppen.

”Olagligt sortera elever”

Lärarförbundets ordförande Eva Lis Sirén tycker att uppgifterna som framkommer i programmet är upprörande.

– Vad man gör här är att man undergräver hela det fria skolvalet som alla trodde var fritt. Man bryter mot skollagen, man sorterar elever, väljer bort elever och plockar russinen i kakan. Det är emot skollagen, säger hon till Aftonbladet.

Hon kräver nu åtgärder från ansvariga myndigheter.

– Skolinspektionen ska in med full arsenal, det är helt enkelt så. De har fulla möjligheter att stänga skolor. Och de har vidtagit kraftfulla åtgärder i många fall. I det här fallet visar det verkligen att det är viktigt att man går in och vidtar åtgärder när man på detta flagranta sätt bryter mot skollagen, säger hon.

”Ökar segregationen”

Hon menar att de exempel som framkommer i kvällens Uppdrag granskning bidrar till olikheterna inom den svenska skolan.

– Det är en fullständig skandal, det undergräver ett skolval som alla trodde var fritt. Det ökar och bidrar till segregationen och det är mycket allvarligt, säger Eva-Lis Sirén.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: