Emmas rattfylleridom går att läsa helt gratis

Nya sajten om kritikanstormningen: Hinner inte med

Emmas dom går att läsa helt gratis på Lexbase – utan betalvägg.

Trots att hon avtjänat sitt straff.

– Jag har gjort en dumhet men jag har också sonat mitt brott. Men det behöver inte hela världen veta. Nu ligger det helt öppet på internet, säger Emma.

Om du eller ditt företag förekommer i en dom från någon av Sveriges domstolar är chansen stor att det finns sökbart på den nya sajten Lexbase.

Domen finns bara ett klick bort via karta eller namnsök.

Det spelar ingen roll om du varit vittne, dömd eller inte dömd – det ger ändå en träff – vilket har upprört väldigt många under premiärdagen.

”Kan aldrig vara okej”

En man upptäckte att hans skyddade uppgifter lagts ut på sidan.

– Jag blir fruktansvärt stressad av det här. Jag är hotad, säger personen, som har polisanmält sajten.

För att kunna ladda ned materialet finns olika paket som går att köpa direkt på sajten.

Där står hela personnumret, adress vid domtillfället, aktuell adress, adresskarta, begångna brott, påföljd, målnummer och domstol.

Emmas uppgifter ligger dock helt öppet på sajten – gratis.

– Jag är så upprörd över det här. Jag jobbar som myndighetsperson och där är vi noga med att skydda våra personuppgifter. Det kan aldrig vara okej att lägga ut någons tiosiffriga personnummer, säger hon.

Anlitat pr-konsult

Emma från Mellansverige dömdes för grovt rattfylleri för några år sedan.

Nu menar hon att hon straffas igen.

– Jag har gjort en dumhet men jag har också sonat mitt brott. Jag körde rattfull och blev av med körkortet. Jag har tagit mitt straff. Jag ska fan inte hängas ut på internet. Jag känner att jag riskerar att förlora mitt jobb. Jag är rädd. Jag skulle aldrig köra rattfull igen, berättar hon.

Hennes närmaste vet om hennes brott. Ingen på arbetsplatsen.

Även hon har nu polisanmält Lexbase.

– Jag tycker att det här är jätteobehagligt.

Aftonbladet har försökt nå bolagets vd och majoritetsägare Jonas Häger, 26, men utan resultat. I stället hänvisar sajtens presskontakt, som enbart uppges heta Sandra, till advokaten Patrik Ljunggren, 45, som utsetts till talesman.

Sandra vill inte först uppge sitt efternamn utan släpper det först efter påtryckningar.

– Jag heter Sandra Kastås. Notera att jag är extern och förmedlar press.

Hon är konsult på Ullman Pr.

”Hänger inte ut någon”

Patrik Ljunggren uppger dock att han inte kan svara på tekniska frågor. Det kan kundtjänst.

– Men vår kundtjänst hinner inte med just nu. Det har varit en anstormning i dag. Vi förstod att det kunde vara en kontroversiell tjänst men inte att det skulle få det här genomslaget. Det kunde vi faktiskt inte förbereda oss för, säger Ljunggren.

Vad trodde ni att ni skulle få för bemötande?

– Vi är inte helt naiva så vi förstod att det skulle bli ett visst intresse, men kanske inte att riksmedia på hela bredden skulle ta upp det som en stor sak.

Kan ni förstå att folk som drabbas av er sajt upplever det som obehagligt?

– Nej, det är ju inte det. Du har ju redan drabbats i det fallet att du har fått en dom på dig. Den domen är ju offentlig.

Folk har även avtjänat sitt straff. Domar har inte ens vunnit laga kraft. Varför hänger ni ut dem som brottslingar?

– Vi hänger inte ut någon. Vi publicerar en dom som en tingsrätt redan har skrivit som en följd av en handling som en person redan har gjort.

”Det har kostat pengar”

Har man inte sonat sitt brott om man avtjänat sitt straff? Om man avtjänat ett straff som exempelvis våldtäktsman, då är man väl inte våldtäktsman i juridisk mening längre?

– Det finns det väl de som har en uppfattning om.

Och du som jurist?

– Jag menar att det finns de som har en annan uppfattning. Jag ser det som en kreditupplysning, som talar om när du hade en skuld även om du har betalat för den.

Det vill ni tjäna pengar på?

– Vi tjänar pengar på samma sätt som ett kreditupplysningsföretag tjänar pengar på att folk inte betalar sina räkningar. Vi tillhandahåller offentlig information och det är en gedigen databas. Det har kostat pengar att bygga den.

Emma heter egentligen någonting annat.

Publisert: