Vill ta barn av homosexuella

Nu ökar jakten på homosexuella i Ryssland.

Enligt ett nytt lagförslag ska staten kunna ta barnen ifrån homosexuella föräldrar.

Sveriges Radio möter ryska gay-föräldrar i skräck.

I juni godkände ryska parlamentet en lag som förbjuder "homosexuell propaganda".

Vill ta barn från hbt-föräldrar

I juli kom nyheten om hur ryska nynazister lockar till sig homosexuella tonåringar via en dejtingsida, och filmar hur de torterar dem för att sedan lägga ut på nätet.

Och för ett par veckor sedan la en Duma-ledamot, som företräder president Vladimir Putins parti Enade Ryssland, fram ett lagförslag om att barn till homosexuella föräldrar ska kunna omhändertas, skrev brittiska the Guardian.

Nu rapportera Sveriges Radios Ekot från Ryssland om det tilltagande skräcken bland homosexuella familjer.

Kan förlora tvååringen

Antalet verbala och fysiska attacker ökar och homosexuella ifrågasätts som föräldrar.

Ekot intervjuar ett lesbiskt par med en tvåårig son och ett ytterligare barn på väg. De beskriver hur de knappt kan tänka på risken att myndigheterna skulle ta barnen ifrån dem, enbart på grund av deras homosexualitet.

– Vi vill lämna landet, men har inga släktingar utomlands och kan inte få asyl på grund av vår homosexualitet, säger en av dem.

Släkten vågar inte umgås

Samtidigt ser de lagförslaget som en logisk följd av den tidigare införda anti-gay-lagen.

En av kvinnorna uppger att hennes syskon inte längre vågar träffa hennes familj, eftersom de upplever det som olagligt: att familjens närvaro i sig fungerar som gaypropaganda.

– Människor är rädda. De som har familj försöker hitta alla möjligheter så de kan lämna landet för de vill inte uppfostra sina barn i ett så homofobiskt land, säger Sasja Simjonova på organisationen "Visjod", som betyder komma ut, till Ekot.

RFSL: Sverige bör ge asyl

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL, har diskuterat lagförslaget med sina kontakter i Ryssland som är oeniga kring sannolikheten att förslaget ska gå igenom.

– Det är så klart oacceptabelt. Exakt vad som kommer hända är oklart. Det här är lagar som är till för att sätta skräck i hbt-personer genom sin otydlighet, säger hon till Aftonbladet.

Ulrika Westerlund anser att Sverige bör ta sitt ansvar och skydda de förföljda.

– Vi tycker att situationen i Ryssland motiverar att personer därifrån ska kunna söka asyl.

"Slagpåse för allt"

Hon tar upp att Ryssland liksom Ukraina och Moldavien just nu försämrar yttrandefriheten och demokratin generellt och hbt-personers situation försämras kraftigt.

– Politiker använder hbt-personer som en slagpåse för alla möjliga politiska frågor, till exempel för att positionera sig som nationalister. Man har lyckats måla upp hbt-personer som ett hot mot Rysslands själ.

Publisert: