Kina avvecklar sina ’omskolningsläger’

NYHETER

Nu skrotar Kina sina arbetsläger.

Dessutom inför man lättnader i landets ettbarnspolitik.

Kinas beslutsfattare har nu bestämt att de ska avveckla programmet för ”omskolning genom arbete” i arbetsläger, skriver AFP.

Kinesiska myndigheter avslutar därmed ett starkt kritiserat kapitel i landets historia som inleddes 1957. Arbetslägren var tänkta som ett snabbt sätt att hantera ”småbrottslingar” – som kunde dömas till fyra års straffarbete utan rättegång.

Statliga medier uppger att det ”historiska uppdraget” numera gjorts överflödigt i och med förändringarna i landets lagar, enligt AFP.

Könsselektiva aborter

Människorättsgrupper oroas dock över att det handlar om en enbart kosmetisk förändring där staten byter ett straffsystem mot ett annat.

I takt med att Kina möter nya befolkningsförändringar införs nu också lättnader i landets hårda ettbarnspolitik som infördes för drygt 30 år sedan som ett sätt att hindra överbefolkning, skriver AFP.

Men reglerna har fått till följd att landet nu har fler pojkar än flickor. I det patriarkala Kina är det traditionellt sönerna som för släkten vidare.

Bland annat har Unicef slagit larm om könsselektiva aborter i landet där det nu går 115 pojkar på 100 flickor.

Nu får par där ena parten är ensambarn skaffa två barn, skriver AFP.

”Hjälpte landet ur fattigdom”

Utöver den sneda könsfördelning uppges också en krympande arbetskraftsstyrka vara en orsak till förändringen.

Kina hävdar att ettbarnspolitiken har hjälpt landet ut ur fattigdomen till att bli en nation med explosiv ekonomisk tillväxt, skriver AFP.

Förändingarna klubbades igenom under lördagen och Folkkongressens ständiga utskott slår därmed fast några av de reformer som antogs vid Kommunistpartiets möte i november, uppger nyhetsbyrån Nya Kina enligt TT.