Lovsångaren höll ett spontant tal

NYHETER

Lovsångaren och poeten Zolani Mkiva reste med Nelson Mandela när han var president.
Under Mandelas begravning klev han upp på podiet och introducerade Jacob Zuma med ett spontant hyllningstal på engelska och zulu.

– Mandela var en viktig politiker, sa Mkiva på begravningen.

Nelson Mandelas förre lovsångare framförde en passionerad introduktion för president Jacob Zuma under Nelson Mandelas begravning. Hans spontana framträdande rönte en del förvånande miner i församlingen, Mkivas namn fanns ursprungligen inte med i det officiella begravningsprogrammet.

Stora gester

Draperad i ett leopardskinn och med stora gester lovprisade han den avlidne presidenten och sammanfattade hans liv.

– Det finns inget i morgon utan gårdagen. Det finns inget i kväll utan i går kväll. Arvet från våra förfäder andas nu på nytt. Afrikas hav samlas nu på nytt och propagerar för nya möjligheter, sa Mkiva.

Jubel utbröt i församlingen innan han bytte språk till zulu.

”Väldigt viktig”

Sydafrikas president Jacob Zuma stod bakom och väntade tålmodigt på sin tur. Zolani Mkiva återvände avslutningsvis till engelskan i sitt lovprisande.

– Han var en väldigt viktig person, en väldigt viktig prins, en väldigt viktig patriot, en väldigt viktig politiker, en väldigt viktig fånge, en väldigt viktig filosof, en väldigt viktig pragmatiker, en väldigt viktig president, en väldigt viktig pensionär, en väldigt viktig patient och en väldigt viktig ”Papa”, avslutade Zolani Mkiva.