Stormen Sven är här

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Mikael Berglund
Lv 636 vid Groland blåste ett träd över vägen på morgonen. Trädet blockerade för bilar och bussar.

Stormen Sven är här.

I morse drog ovädret in över västra Sverige.

Under morgonen har träd fallit över vägar och blockerat trafiken för bilar och bussar.

Stormen väntas slå till med full kraft senare under dagen.

Vinterovädret Sven drog natten till torsdagen in över Sverige.

Till att börja med gjorde sig Sven mest påmind som en föraning i form av hård blåst och byar på Västkusten. Vid sjutiden på morgonen väntas själva nederbördsområdet dra in över Dalsland, mest i form av regn.

Under torsdagen väntas snö vräka ner över Värmland, Dalarna, Gästrikland och Upplandskusten och stundtals även på andra håll i Svealand.

40 centimeter snö

I Dalarna väntas hela 40 centimeter snö lokalt, och i hela länet råder en klass-2 varning, den näst högsta varningsnivån, för drivbildning. Samma varning gäller även för Värmland och Gävleborg, och även där väntas stora snömängder.

– Sedan kommer själva lågtrycket in kring lunchtid. Det rör sig långsamt från Strömstad mot Bråviken. Söder och sydväst om lågtrycket blåser det jättehårt, förklarar meteorologen Malin Anteros på SMHI.

SMHI har utfärdat klass 2-varning för Öland och Gotland i eftermiddag. Under torsdagskvällen beräknas vindarna tillfälligt avta för att sedan öka natten mot fredag med risk för stormbyar på 25 meter per sekund. För resten av Kalmar län gäller fortsatt klass 1-varning. I Halland och Skåne gäller en klass 2-varning för stormbyar.

Tågsträckor stängs av

Ett 20-tal tågsträckor stängs av för trafik, med början klockan 12 på linjen Malmö-Ystad-Simrishamn. Även färjeturer ställs in i södra Sverige. Trafikverket manar trafikanter att anpassa hastigheterna, och elbolag som Eon har personal i beredskap för att kunna rycka ut om det blir strömavbrott.

Framemot kvällen väntas även snö på småländska höglandet. I resten av södra Sverige blir det mest regn.

Blåser jättehårt

Men när lågtrycket passerat vrider vinden. Nordliga vindar för då ner kalluft och nederbörden övergår i snö som rör sig utmed hela västkusten och ner i Skåne.

– Först kommer lågtrycket, och sedan kommer den här tunga, blöta snön. Men även då blåser det jättehårt, säger Malin Anteros.

När lågtrycket väl har passerat väntas även snöfall i huvudstaden.

– Natten till fredagen kommer snön in över Stockholm. Då drar även den där kallare luften ner, så det kommer att ligga på ett par minusgrader, säger Malin Anteros.

Under fredagsdygnet kan det enligt SMHI:s prognos komma upp till 1,5 decimeter snö i huvudstadsregionen.

– Och just nu talar i varje fall mycket för att den kommer att ligga kvar, säger Malin Anteros.

Inställda färjor

I Vättern går färjan mellan Gränna och Visingsö men lastbilar och andra vindkänsliga fordon får inte åka med på grund av hårda vindar, meddelar Trafikverket.

Inga begränsningar råder på Öresundsbron men om vinden tilltar och når 25 meter per sekund kan det bli aktuellt att stänga den för biltrafik.

Colorline ställer i dag in alla färjeavgångar mellan Strömstad och norska Sandefjord på grund av stormvarningarna, uppger bolaget.

Stena Line ställer in avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i båda riktningarna klockan 9 och 21, sammanlagt fyra turer. Även avgången från Karlskrona klockan 18 är inställd.

Dessutom är färjorna mellan Trelleborg och Sassnitz inställda åt båda hållen klockan 15 respektive 22. Resenärer som ska åka från Trelleborg till Tyskland hänvisas i stället till Rostock-färjorna klockan 15 samt 22.45.

Trafiken från Göteborg är i nuläget oförändrad, uppger Stena Line.

Tåg ersätts med buss

I Danmark har tågoperatören DSB ställt in ungefär hälften av alla avgångar till följd av stormen.

– Det påverkar särskilt våra regionaltåg och S-tågen i huvudstadsområdet, säger informationschef Tony Bispeskov till nyhetsbyrån Ritzau.

En del avgångar är ersatta med buss. Intercitytågen går som vanligt.

SL redo för ovädret

I Stockholmsområdet gör sig Storstockholms lokaltrafik (SL) redo för ovädret. Beredskapen är god, heter det, men "samtidigt är det svårt att upprätthålla full trafik om omständigheterna blir för svåra", skriver SL i ett pressmeddelande. Allmänheten uppmanas att vara beredd på störningar.

Aftonbladet kommer att ha full bevakning under dagen.

TT/Aftonbladet

Publicerad: