Varningen: ”Risk för gräsbränder”

Med det varma och soliga vädret kommer också faror.

Nu varnar SMHI för att det finns stor risk för gräsbränder i delar av landet.

– Det är läge att ta det extra försiktigt, säger meteorologen Therese Fougman.

På söndagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till en mindre brand i Yngsjö utanför Kristianstad. Också i andra änden av landet kom liknande larm.

Strax efter klockan elva ryckte räddningstjänsten ut till en markbrand i Hortlax i Piteå kommun. Årets första i kommunen.

”Bra att hålla koll”

– Det är en mindre markbrand. Kanske hundra kvadratmeter, sa Patric Persson, ställföreträdande insatsledare på räddningstjänsten i Piteå, då.

Branden kunde släckas relativt omgående. Men eftersom snön försvunnit och det börjar bli torrt också uppe i norra Sverige lär det i Hortlax inte bli den enda Patric Persson och hans kollegor rycker ut på.

– Nu torkar det gamla gräset upp och då blir spridningsrisken stor. Det är alltid ett bra tips att hålla koll då man eldar, säger han.

Och han är inte ensam om att larma för gräsbränder.

Stor risk på flera håll

SMHI har utfärdat en varning för ”stor risk för gräsbrand” längs stora delar av norra Norrlandskusten liksom i mellersta Sverige.

– Det är stor risk i och med att växtligheten inte riktigt kommit i gång och fjolårsgräset är lättantändligt. Vädret har också betydelse. Det är soligt och varmt, skulle det vara molnigt och regnigt skulle risken inte vara lika stor, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Hon säger att risken för gräsbränder är mindre i södra Sverige eftersom nytt, fuktigare, gräs börjat växa.

Eftersom högtrycket ser ut att ligga kvar i stora delar av landet under veckan uppmanar Therese Fougman till försiktighet om man tänker elda.

– Många är lediga och kanske har picknick eller grillar. Det är läge att ta det extra försiktigt.

Publisert:

LÄS VIDARE