Frias efter tio år i fängelse

avIda Gustafsson

1 av 3

En man som avtjänat tio år i fängelse frias av hovrätten från alla anklagelser om flera grova våldtäkter på sin dotter.

Enligt de tidigare domarna från tingsrätt och hovrätt inträffade våldtäkterna mellan 1983 och 1990.

– Normalt brukar vi pröva målen färskt i nära anslutning, här har det gått väldigt lång tid, säger Kenneth Nordlander, hovrättsråd till Aftonbladet.

66-åringen är därmed den person i Sverige som i modern tid suttit i fängelse längst på grund av en felaktig dom.

Mannen dömdes 2003 i hovrätten till 14 års fängelse för upprepade våldtäkter av sin dotter som skett vid upprepade tillfällen mellan 1983 och 1990. Enligt de tidigare domarna i tingsrätten och hovrätten dömdes mannen för grova våldtäkter för att ha våldtagit sin dotter, genomfört gruppvåldtäkter och skurit henne i underlivet.

”Köpte rakblad själv”

Åklagaren har sedan dess tagit upp förundersökningen på nytt och gjort en ny utredning och hållit nya förhör.

– Vad det har sammanfattats med är helt enkelt att många uppgifter kan ifrågasättas och vi har kommit till slutsatsen att det objektivt sett inte finns bevisning för fällande dom. Det har åklagare också medgett och åtalet ogillas, säger Kenneth Nordlander, hovrättsråd till Aftonbladet.

2007 kom nya anklagelser från dottern som då påstod att hon våldtagits av ett pedofilnätverk där namngivna poliser och företagsledare skulle ha ingått i Västerås. Enligt kvinnan hade övergreppen inslag av tortyr och hon ska bland annat blivit skuren i underlivet med rakblad.

Eftersom poliser anklagades för att vara med i det påstådda nätverket blev Säpo inkopplade för att göra en utredning. När Säpo spanade på kvinnan upptäckte de att uppgifterna inte stämde.

– När Säpo övervakade kvinnan såg de att hon själv gick in och köpte rakblad i en butik. Samma vecka kom hon med nya anklagelser om övergrepp, har 66-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt.

Inga vittnen

Enligt domen från Svea hovrätt har dottern ändrat i sin berättelse om bland annat brottsplatserna i den nya undersökningen och inte uppgett identiteten på flera påstådda gärningsmän, men utan att kunna förklara varför. Dessa ändringar anser hovrätten ha lett till att berättelsen inte är konsekvent. I domen skriver hovrätten att dottern  "valt att inte medverka till utredningen genom att innehålla vissa uppgifter". En ny rättsmedicinsk undersökning genomfördes på kvinnan i oktober 2013, men hovrätten skriver att den ”har inte bidragit till sakens belysning”. Det finns inte heller några vittnen till våldtäkterna. I domen skriver hovrätten ”Av stor betydelse i detta sammanhang är att de flesta övergreppen ska ha skett i rummet som målsäganden delade med sin syster, men utan att systern märkt något”.
Eftersom ingen ny bevisning tillkommit beslutar Svea hovrätt nu att ogilla åtalet och skadeståndstalan.

– Jag har talat med henne tidigare i dag, hon har tagit beslutet med någon form av blandning av förtvivlan och otrolig ledsamhet, ilska och frustration. Det är nog inte bara en känsla man känner, utan det är nog många känslor man känner, säger målsägarbiträdet Robin Söder till Aftonbladet och fortsätter:

– I det här fallet har åklagaren, efter att resningsansökan som bifölls av Högsta domstolen, sagt att bevisningen måste vara tillräckligt stark för att man på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom. Då är det så att åklagaren numera inte är så stark.

Söder säger att del av de vittnen som tidigare förekommit i utredningen har avlidit.

– En stor del av förhörspersonerna finns inte längre i livet. Sen är det så att de minnesbilder man har, som målsäganden haft och andra vittnen, de blir efter 32 år så klart lite sämre, säger Robin Söder.

”Unik händelse”

Mannen frigavs villkorligen 2012 efter att han suttit av två tredjedelar av fängelsestraffet. I maj förra året beviljade Högsta domstolen honom resning.

– Det är en unik händelse att han får resning, händelserna ägde rum för 30 år sedan under flera års tid. Det har gått väldigt lång tid. Normalt brukar vi pröva målen färskt i nära anslutning, här har det gått väldigt lång tid, säger Kenneth Nordlander.

Sannolikt banar domen väg för ett skadestånd från staten på miljontals kronor.