Expert: Obama är under stark press

Barack Obama upprepade gång på gång att regimen i Syrien måste anfallas

Nu söker han stöd i kongressen - för att slippa göra "en Bush".

– Han har tidigare kritiserat Bushadministrationen för att man gjort den här typen av aktioner utan att söka stöd, säger Björn Ottosson, USA-expert verksam vid Stockholms universitet.

Björn Ottosson, USA-expert  vid Stockholms universitet.
Björn Ottosson, USA-expert vid Stockholms universitet.

Barack Obama var i sitt tal tydlig med att han bestämt sig för att regimen i Syrien måste straffas. Samtidigt meddelade presidenten att han vill att kongressen säger sitt om ett eventuellt militärt ingripande.

”Oerhörda påtryckningar”

Björn Ottosson förklarar paradoxen med att Obama befinner sig under stark press.

– Det har varit oerhörda påtryckningar om att Obama ska informera kongressen. Samtidigt har han tidigare kritiserat Bushadministrationen för att man har gjort den här typen av aktioner utan att söka stöd, säger han.

En ytterligare försvårande omständighet för Barack Obama är att ett eventuellt anfall saknar folkligt stöd i USA.

– Det här är det minst populära kriget på flera decennier. Nu vill han legitimera ett eventuellt angrepp, säger Björn Ottosson.

Omfattande debatt

Den amerikanska kongressen är schemalagd att sammanträda den 9 september efter sommaruppehållet. Enligt Björn Ottosson är det inte omöjligt att kongressen sammankallas i förtid på grund av krisen i Syrien.

– Men det kommer att ta ett tag att lösa det rent logistiskt. Och vid en debatt kommer man inte bara att behandla om man ska göra något, utan också vad man ska göra och hur mycket man är villigt att betala rent ekonomiskt. Det kommer att bli en jättedebatt, säger Björn Ottosson.

Tvingas följa beslutet

Som militär överbefälhavare kan Barack Obama gå till angrepp mot mål i Syrien med eller utan kongressens godkännande. Men efter kvällens tal är den amerikanske presidenten mer eller mindre tvungen att följa kongressens beslut, enligt Björn Ottosson.

– Han har målat in sig i ett hörn. Det kommer att bli en kamp och en tuff uppgift att få kongressen bakom sig. Den här frågan kommer att klyva över partigränserna, säger Björn Ottosson.

Publisert: