Sex USA-fartyg på plats nära Syrien

USA ökar den militära närvaron runt Syrien med sex militärfartyg på plats i östra Medelhavet.

Då har Syrien gjort sig redo för krig.

– Vi har fingret på avtryckaren, säger landets premiärminister Wael al-Halqi.

USA har sedan tidigare fem fartyg i östra Medelhavet. Alla utrustade med kryssningsrobotar och redo att användas i en eventuell Syrieninsats.

Nu har ytterligare ett fartyg stationerats där, uppger en anonym försvarskälla för Reuters enligt TT.

Enligt en amerikansk tjänsteman är fartyget där som en försiktighetsåtgärd, rapporterar nyhetsbyrån.

Då meddelar Syrien att man gjort sig redo för att USA kan anfalla.

”Attack när som helst”

– Vi förväntar oss en attack när som helst. Vi är redo att slå tillbaka när som helst, säger en syrisk säkerhetstjänsteman till AFP.

I syrisk statstelevision har premiärministern Wael al-Halqi vidhållit att man står beredda:

– Den syriska armén är helt redo, med fingret på avtryckaren, att möta alla utmaningar eller scenarier som kan inträffa, säger han enligt AFP.

Under lördagen har också Iran, allierade med Syrien, varnat för att ett anfall skulle kunna få konsekvenser bortom de syriska gränserna.

– Det faktum att amerikanerna tror att en militär inblandning skulle begränsas inom Syriens gränser är en illusion. Det kommer att provocera fram reaktioner långt därifrån, säger Mohammad Ali Jafari, befälhavare vid Irans armé.

Samtidigt som USA ökar sin militära närvaro kring Syrien har vapeninspektörerna som FN skickat till landet lämnat sitt hotell i Damaskus. Enligt AFP åkte de 13 inspektörerna, under ledning av svensken Åke Sellström, till grannlandet Libanon.

Deras arbete på plats i Syrien är avslutat, men provsvaren kan dröja. FN-chefen Ban Ki-Moon uppger att det kan ta två veckor att analysera proverna som inspektörerna tagit i Syrien, skriver TT.

Avråder Libanonresor

På grund av oroligheterna i området varnar nu svenska UD för att åka till Libanon.

– Med anledning av det skärpta säkerhetsläget och risken för ökade regionala spänningar avråder utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Libanon, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till TT.

Från ryskt håll sågas USA:s påståenden om att syriska regeringen skulle ligga bakom kemiska attacker mot folket. President Vladimir Putin kallar det ”fullständigt nonsens”, enligt AFP.

Putin framförde även en uppmaning till Obama.
– Jag skulle vilja rikta mig till Obama, som är fredspristagare: Innan man använder våld i Syrien, vore det bra att tänka över de framtida offren, sade Putin enligt nyhetsbyrån Interfax.

Analyseras i Sverige

Proven ska analyseras i något av de totalt 22 labb som ingår i OPCW:s organisation, den internationella organisation som övervakar att FN:s konvention mot kemvapen följs.

Och enligt ett mejl från FN till tidningen Ny Teknik är det just labben i Sverige och Finland som kommer att få uppdragen.

På lördagskvällen höll de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd ännu ett möte om krisen.

Det var den 21 augusti som hundratals människor dödades i en attack med kemiska vapen. USA hävdar att så många som drygt 1 400 människor dödades, bland dem fler än 400 barn. 

FN har uppgett att man hittat bevis för att kemiska vapen använts och bara dagar efter attacken utökade USA sin militära närvaro i Medelhavet.

Under söndagen ska Arabförbundet träffas för att diskutera Syrienfrågan.

Vid 19.15 kommer USA:s president Barack Obama att göra ett uttalande, rapporterar Vita huset enligt Reuters.

Publisert: