Nyheter

MP vill skicka två rutinerade till EU-parlamentet

Av: 

Matilda Rangborg

Linnéa Engström, Isabella Lövin och Peter Eriksson.

Foto: LASSE ALLARD

NYHETER

EU-parlamentarikern Isabella Lövin och före detta språkröret  Peter Eriksson föreslås toppa Miljöpartiets lista till EU-parlamentet nästa år.

– Jag vill verkligen fortsätta, det går att göra stor skillnad säger toppkandidaten Isabella Lövin.

Nuvarande EU-parlamentarikern Isabella Lövin och före detta språkröret Peter Eriksson ska toppa Miljöpartiets lista till EU-parlamentet i vår, det föreslår partiets valberedning i dag.

– Jag är jätteglad över förtroendet, jag har sett att man kan göra skillnad. Jag vill fortsätta driva globala havsfrågor, rättvisefrågor och klimatfrågor, säger Isabella Lövin.

”Stark motkraft”

– En av mina viktigaste frågor blir att stärka det Gröna Partiet i EU, säger Peter Eriksson som i dag är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Han fortsätter:

– Jag vill framförallt driva frågor om öppenhet och demokrati. Nationalismen sprider sig i Europa, och där är det Gröna Partiet en stark motkraft.

Det tredje namnet på listan föreslås bli Bodil Ceballos, som i dag sitter i riksdagens utrikesutskott. Som nummer fyra och fem presenteras Max Andersson och Linnéa Engström.

Två platser

Kandidaterna som presenteras i dag är riksvalberedningens förslag. Ett slutgiltigt besked om vilka som får toppa listan väntas fattas av partiets medlemmar i januari. I dag har partiet två platser i parlamentet. Efter förra valet 2009 skickades, förutom Isabella Lövin, Carl Schlyter  till EU-parlamentet för partiet. Men då Miljöpartiet följer den så kallade rotationsprincipen, som säger att ingen får sitta mer än två mandatperioder, förhindras Schlyter från att ställa upp för omval i vår. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: