De skriver ditt prov – för 125 000

För 125 000 kronor kan du köpa dig ett toppresultat på högskoleprovet - av en ”spökskrivare”.

Nu vill Lunds universitet vill att fingeravtryck ska kontrolleras.

– De som kontrollerar leg har absolut noll utbildning, säger spökskrivaren "Urban" till Sveriges Radios Verkligheten.

Spökskrivaren "Urban" säger i tisdagskvällens avsnitt av "Verkligheten" i P3 att han ser spökskrivandet som "offerlös brottslighet" att jämföra med att fuska i deklarationen.

– De som kontrollerar leg har absolut noll utbildning i det här, vilket är konstigt egentligen. Falskleg går att se om man vet vad man ska titta efter. Så länge personnumret stämmer är de nöjda, säger han i programmet.

Om man låter någon annan skriva högskoleprovet i sitt eget namn gör sig båda skyldiga till osant intygande, enligt Universitets- och högskolerådet.

Vill kolla fingeravtryck

Rykten om spökskrivare har funnits i några år.

– Vi har aldrig riktigt ertappat någon och vi vet inte om det har förekommit heller, säger Jan Lundquist, högskoleprovsansvarig vid Lunds universitet.

Han vill ta säkerheten till nästa nivå genom att föreslå kontroll av fingeravtryck. Även om spökskrivarna sägs ta bra betalt tror Jan Lundquist att det kan finnas intresserade.

– Ekonomiskt intressant kan det väl vara att komma in på en utbildning gratis i Sverige. Det här kommer vi att stävja på olika sätt, säger han.

Lärosätena själva ansvarar för genomförandet av högskoleprovet. Beroende på hur många som skriver måste de anlita ett visst antal provvakter.

Bra förfalskningar svårt att kolla

Legitimationskontroll görs i början av provdagen såväl som efter varje delprov, då även namnteckningen kollas.

– Är det bra förfalskat är det svårt att kontrollera det. Skulle det visa sig att det här är ett stort problem får vi titta över rutinerna. Det är inget som jag känt till tidigare, det kom som något nytt. Jag har svårt tro verkligen skulle finnas någon sanning i det. Det är ändå ganska mycket pengar, säger Peter Wretling, chef för antagningen och högskoleprovet vid Stockholms universitet.

Publisert: