Persbrandt döms till fängelse för narkotikabrott

Persbrandts kommentar: Delar icke tingsrättens bedömning

Mikael Persbrandt, 50, åtalades misstänkt för att ha köpt kokain.

Idag kom domen: fem månaders fängelse.

Kort efter det meddelade skådespelarens advokat att domen överklagats.

Elva personer åtalades vid Stockholms tingsrätt i januari i år misstänkta för delaktighet i en stor knarkhärva. Åklagaren hävdade att han kunde binda Mikael Persbrandt till härvan genom avlyssnade samtal. Persbrandt ska, enligt åtalet, i maj förra året ha köpt 12 gram kokain av en annan åtalad man.

Skådespelaren nekade till brott.

– Han har inte beställt eller mottagit några droger, sa Persbrandts advokat Per Liljekvist tidigare till Aftonbladet.

Om vad som skulle kunna ha hänt sa han:

– Om det visar sig att det gjorts en beställning så är det en annan person som nyttjat hans mobil. Mikael kom hem från en filminspelning och hade fest. Hans mobil ligger alltid framme och han lånar gärna ut den.

Hemliga avlyssningar

Under rättegången som hölls i början av mars sa skådespelaren att han inte visste varför hans nummer var inlagt hos de misstänkta knarkleverantörerna. Han upprepade flera gånger att han varken ringt eller sms:at till knarkförsäljarna.

Åklagaren hävdade att Persbrandt köpt narkotikan av en liga som är åtalad i samma mål för att ha smugglat in 64 kilo amfetamin och två kilo kokain från Nederländerna.

Åklagarens bevisning mot skådespelaren bestod av avlyssnade samtal mellan de huvudmisstänkta och telefontrafik från skådespelarens telefon och den misstänkte leverantören.

Åklagaren: Rimligt straff

I dag klockan 11 meddelades domen i Stockholms tingsrätt: Persbrandt fälls för narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i fem månader.

I domen fastslår tingsrätten att "det var just Mikael Persbrandt och ingen annan som använde hans telefon vid kontakterna med försäljningstelefonen".

Åklagaren Lars Ågren säger:

– Jag har inte läst domen än. Jag har bara sett att han fått fem månaders fängelse, så som vi yrkade.

– Domstolen har kommit till samma slutsats som vi gjorde. Fem månaders fängelse är rimlig påföljd med hänsyn till brottet, säger Ågren.

Efter att domen meddelats har parterna tre veckor på sig att överklaga.

Domen har överklagats

Knappt två timmar efter att domen meddelades uppgav Persbrandts advokat Per Liljekvist i ett sms til Aftonbladet att den överklagats.

– Persbrandt delar icke tingsrättens bedömning i sak. Tingsrätten har gjort en felaktig värdering av utredningen som förebringats i målet, skriver advokaten i ett sms.

Om överklagandet säger åklagaren Lars Ågren:

- Jag tycker att det är en gedigen bevisning och gedigen utredning. Min uppfattning är att hovrätten kommer att komma till samma slutsats som tingsrätten.

Läs också: Så påverkas Beck-filmerna av Persbrandts dom

Publisert: