Nyheter

Larmet: Cykloner på väg mot oss

NYHETER

Cykloner, tyfoner, orkaner och andra förödande oväder kommer allt närmare våra breddgrader. De riktigt stora stormarna förflyttar sig nämligen bort från ekvatorn mot polerna, visar forskning.

Det går inte snabbt, det ska erkännas, men efter att ha studerat var cykloner, tyfoner och orkaner nått sin maximala intensitet de senaste 30 åren kan forskarna se att detta inträffar allt längre från ekvatorn. Enligt den aktuella beräkningen, som presenteras i tidskriften Nature, förflyttas denna "peak" med en hastighet av sex mil söderut och fem mil norrut per decennium. Om 200 år har de tropiska stormarna alltså närmat sig oss med cirka 100 mil.

Enligt Kerry Emanuel, professor på MIT i Boston, USA, är sambandet mycket starkt statistiskt.

– Latituden där dessa oväder når sitt maximum ökar över tid.

Vattenbrist

Resultatet, säger han, blir att helt nya områden kommer att drabbas av förödande stormar, likt orkanen Katrina som år 2005 ödelade stora delar av den amerikanska sydkusten, inklusive New Orleans.

– Alla förändringar som påverkar var dessa oväder slår till kommer att få uppenbar påverkan på de boende och kusternas infrastruktur.

Men även områdena kring ekvatorn drabbas, om än på lite annorlunda sätt. Dagens orkaner är nämligen inte bara av ondo, utan ingår i ett vädersystem som är avgörande för exempelvis monsunregnen. Om stormarna "försvinner" kan det resultera i en tilltagande brist på färskvatten.

Ström av luft

Vad som orsakar denna migration vet inte forskarna, men de tror att den så kallade Hadleycirkulationen har med saken att göra. Detta globala väderfenomen innebär att varm luft stiger vid ekvatorn och sedan sjunker ner mot havet igen vid den 30:e breddgraden. Resultatet blir en ström av luft, de så kallade passadvindarna. Saken är den att även detta väderfenomen har förflyttat sig långsamt mot polerna de senaste åren.

– Vi vet inte, men vi tror att de två fenomenen har med varandra att göra, säger Kerry Emanuel.

TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter