6 döda – på 15 månader

Tidigt på tisdagdsmorgonen sköts en 34-årig man ihjäl av polisen i Uppsala.

På 15 månader har sex personer skjutits ihjäl av polis.

Januari 2013, Södertälje: En 26-årig man skjuts efter att ha rånat en guldsmedsaffär.

Maj 2013, Husby, Stockholm: 69-årig man skjuts vid ett ingripande i en lägenhet.

Juli 2013, Varberg: En 24-årig man skjuts efter att ha knivdödat en äldre kvinna och skadat två personer.

November 2013, Hagfors: En 45-årig asylsökande man skjuts efter ett bråk vid ett flyktingboende.

Mars 2014, Göteborg: I mars i år sköts en spjutbeväpnad man till döds av polisen i Partille utanför Göteborg.

Efter varje dödsskjutning tar debatten om att poliserna ska utrustas med elpistoler ny fart. Polisfacket hör till dem som vill ha ett komplement till de vanliga pistolerna. Rikspolisstyrelsen har hittills sagt nej.

"Att inte ge polisen alternativa metoder och utrustning för att minimera riskerna för dödligt våld är att utsätta medborgarna och våra medlemmar för risker som kostar för mycket i mänskligt lidande. Det är dags att Rikspolisstyrelsen tar sitt ansvar och omprövar sitt ställningstagande igen", skrev Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en debattartikel i februari.

”Ett trendbrott”

Den skjutne 34-åringen är den sjätte person som dödas av polis det senaste dryga året, tidigare har en person skjutits till döds av polis vartannat år.

Det handlar om ett klart trendbrott, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Det är förskräckligt svårt att tänka sig att detta är en tillfällighet. De här skjutningarna följer samma mönster. En person som är psykiskt instabil, möjligen berusad, går mot polisen med kniv och blir skjuten. Var och en av skjutningarna kan uppfattas som mer eller mindre motiverad, för polisen befinner sig i fara. Men har detta inte inträffat förut? Jag tror inte alls på att antalet knivbeväpnade galningar har ökat.

”Negativ utveckling”

Den rimligaste hypotesen, säger Sarnecki, är att det har hänt något hos polisen som gör att fler personer skjuts till döds. En uppenbar förändring är att poliskåren har föryngrats.

– Det kan vara en av flera orsaker. Förändringen finns nästan garanterat hos polisen. Det här är en oerhört negativ utveckling, polisen är inte till för att döda utan för att rädda livet på folk. Det går inte längre att titta på varje enskild händelse för sig. Rikspolisstyrelsen måste ta ett samlat grepp och undersöka orsakerna till att detta sker.

TT

Publisert: