Obama hotar Putin med nya sanktioner

Proryska demonstranter bröt sig in i myndighetsbyggnader och har utropat en folkrepublik i Donetsk.

Nu varnar Barack Obama Ryssland - och hotar med nya sanktioner.

Carl Bildt är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag har tidigare sagt att de som trodde att det här var över i och med Krim hade fel, säger han. 

Krisen i Ukraina har trappats upp ytterligare. I flera städer har proryska demonstranter tagit kontroll över myndighetsbyggnader med krav på att områdena ska följa exemplet Krim - att liera sig med Moskva, skriver TT.

I Donetsk har demonstranterna utropat en folkrepublik - där man kräver en utbrytning från Ukraina. Samtidigt hade taggtråd spänts vid ingångarna till myndighetsbyggnaden och demonstranterna beväpnade sig med basebollträn och batonger.

Demonstranter har även stormat myndighetsbyggnader i Charkiv och Lugansk, enligt CNN.

"En andra rysk våg"

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov menar att Ryssland nu försöker upprepa "Krimscenariot".

I ett tv-tal kallade han dagens utveckling för en andra rysk våg - med syftet att destabilisera Ukraina, störta regeringen och förstöra planerade val, rapporterar BBC.

Ryska utrikesdepartementet svarade med att man följer utvecklingen noga men att Ukraina måste sluta anklaga Ryssland för sina egna problem, skriver CNN.

Jakub Swiecicki, forskare vid Utrikespolitiska institutet tror däremot att Vladimir Putin har "ett finger med i spelet".

– Det är ett försök att destabilisera landet och ta kontroll. Det är oroande, säger han.

USA: Avlägsna trupperna

Efter måndagens upptrappning kommer hård kritik från flera håll. USA hotar med nya sanktioner om Ryssland inte lämnar Ukraina. Vita husets talesperson Jay Carney säger att det finns starka bevis för att de proryska demonstranterna som tagit över myndighetsbyggnader i östra Ukraina inte själva bor i området utan att de fått betalt. Han ger vidare Ryssland skulden för upptrappningen och uppmanade Vladimir Putin att omedelbart avlägsna sina trupper från Ukraina.

På kvällen talade utrikesministrarna i Ryssland och USA med varandra. John Kerry menade att de senaste händelserna inte verkar vara spontana och att man med oro följer utvecklingen. Ryska UD meddelade å sin sida att de båda ministrarna enats om att Ukraina ska få extern hjälp för att kunna överbrygga sin interna politiska kris, skriver TT.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att utvecklingen var väntad.

– Det här ingick i destabiliseringsplanerna redan från början. Jag har tidigare sagt att de som trodde att det här var över i och med Krim hade fel, säger han till TT.

Publisert: