Hästen nära att dö – här är Paulinas budskap till nyårsfirare

Fyrverkerier som går av i tid och otid höll på att bli hästen Amon Obels död. Nu hoppas ägaren Paulina Wennerlund att alla nyårsfirare där ute bara smäller av sina raketer under en begränsad tid, skriver Avesta Tidning.

Det var för två år sedan som hästen Amon Obel skenade efter att några brände av raketer och ”tårtor” helt oväntat. Enligt ägaren Paulina Wennerlund, från Avesta, var det ingen högtid som pågick vid tillfället, rapporterar Avesta Tidning.

– Våra hästar skenade runt i hagen och en av dem ramlade och gjorde sig väldigt illa. Risken var att hon skulle få tas bort, säger Paulina Wennerlund till Aftonbladet.

Vill se begränsning

Lyckligtvis klarade sig hästen, men Paulina har tröttnat på folk som avfyrar sina raketer lite när som helst.

– Jag blev väldigt arg. Det gick över i en otrolig rädsla och en besvikelse på folks tanklöshet. De kanske tycker att det är kul att skjuta raketer, det tycker jag också, men kunskapen om vad som kan hända djur är ganska liten, säger hon.

Om man i stället håller sig till en mindre lucka då det är tillåtet får personer med djur en möjlighet att förbereda sig.

Gjorde skillnad i kommunen

I hemkommunen föreslog hon därför att begränsa tiderna för när man ska få skjuta fyrverkerier. Tidigare har det varit tillåtet mellan klockan 15.00 och 03.00. Efter Paulinas medborgarförslag har man nu begränsat luckan till mellan klockan 19.00 och 01.00. Inte riktigt så restriktivt som hon hade önskat – men en klar förbättring, menar Paulina.

– Jag tycker det är bra att de är hörsamma. Det är bättre än förut och man måste börja någonstans.

Nu hoppas hon att alla nyårsfirare ser till att hålla raketskjutandet till tolvslaget och att man sedan avstår helt till nästa högtid.

Publisert:

LÄS VIDARE