Stockholm

Tumult vid högerextrem demonstration i Stockholm

avAnna Hansson

Ett storbråk bröt ut vid en Nordisk ungdoms demonstration i Kungsträdgården i Stockholm på fredag kväll. Två personer greps och tre poliser skadades lindrigt.

– Det är bråk överallt nu. Det har brakat loss, säger en källa till Aftonbladet.

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE

Högerextrema Nordisk ungdom genomförde under fredag kväll en demonstration i Kungsträdgården i Stockholm. Tumult utbröt mellan motdemonstranter och en gruppering som samlats för att visa sitt stöd till Nordisk ungdom, enligt polisen.

– Två grupperingar har kastat smällare, bangers, på varandra. Ingen ska ha blivit skadad, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har grupperingarna även kastat sten.

Tre poliser skadade

Två personer greps av polis. En av dem är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och den andra för försök till våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Båda är i 20-årsåldern.

Tre poliser skadades lindrigt.

– Två poliser utsattes för sprej eller kemiska vätskor och en polis fick lindriga bullerskador av en banger, säger Mats Eriksson.

Poliserna ska inte ha behövt uppsöka sjukhus.

Polisen har också skrivit en anmälan om brott mot ordningslagen i form av olaga demonstration – så kallad motdemonstration.

Vittne: ”Hörde bara hur någon skrek”

Filip blev vittne till våldsamheterna i Kungsträdgården.

– Jag hörde bara hur någon skrek, nu smäller det. Och då sprang nazisterna och sköt bangers mot motdemonstranterna. Men de drabbade aldrig samman, polisen lyckades stoppa dem, säger Filip till Aftonbladet.

Firade Karl den tolfte

Nordisk ungdom hade demonstrationstillstånd mellan 19 och 22 på fredagen, 300-årsdagen av Karl den tolftes död. Vid 20.30-tiden hade situationen lugnat ned sig och kort därefter började demonstranterna avlägsna sig från platsen.

– Den tillståndsgivna demonstrationen har genomförts vid statyn i Kungsträdgården, säger Mats Eriksson vid polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott

AB Voice