Nytt tonårsrum – för bara 2 500 kr

Ett par tusenlappar kan räcka för att få tonårsrummet superfräscht.

Hemligheten: återanvänd gamla köksluckor.

Så länge du spacklar och målar kan du använda nästan vilket gammalt byggvirke som helst. Hyllväggen skapade vi av utrangerade köksluckor som egentligen skulle fraktats till tippen. Om du bygger smart kan du klara kostnaderna – och ändå få en finish som gör att slutresultatet ser proffsigt ut.

Här ser du hur vi byggde i fem enkla steg.

Text och foto: Magnus Persson

Grafik: Fredrik Persson

5 steg till ett uppfräschat rum

1. Vi byggde väggfasta hyllor av gamla köksluckor. Räckte till en hel vägg med specialfack för alla småprylar. En byggsåg underlättar oerhört. Vi klöv alla gamla luckor i en enhetlig dimension på nolltid. Alla delar fick raka, snygga snitt, tack vare byggsågen. Använd billig spånskiveskruv, förborra, försänk, spackla igen. Med lim emellan håller två skruv per fog alldeles utmärkt. Skruva på skrå för att fästa i väggen. På något dolt ställe kan du använda en metallvinkel för ökad stabilitet. Matta ned ytan lite med finaste sandpappret och måla. Klart!

2. Gör en ram ungefär som en låda till golvsocklarna och klä sedan in med smyglist. Ger gediget utseende utan större kostnad, du slipper känslan av att det ser hemgjort ut. Var noga med att spackla överallt där hyllor möter vägg. Det är det som ger finish.

3. Genomgående Ikeamöbler och sparsmakad möblering håller nere kostnaderna. Den enhetliga färgsättningen där allt går i svart och vitt får rummet att se större ut och ger ett coolare intryck.

4. Stora ojämnheter kan kräva mycket spackel – blir dyrt och jobbigt. Här var det sluttande taket täckt av vävtapet som inte gick att få bort. Vi limmade över med så kallad renoveringstapet, spacklade i skarvarna och målade. Alternativt kan du använda 6 mm renoveringsgipsplattor som egentligen är ännu bättre och billigare. Ger snyggare finish.

5. Gammalt fult furugolv. För jobbigt att slipa om och lacka. Vi målade det vitt som väggarna. Ger fräsch känsla. Det finns numera vattenburen oljefärg avsedd för golv. Luktar inte farligt, håller bättre än snickerifärg, rinner ut bättre och ger slätare yta. Är bara drygt 15 procent dyrare. Kan användas både på betong och trä. Till springorna kan du använda målarfog (latex). Men försök hålla nere mängden. Ibland kan latex lukta lite syrligt innan det torkat helt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård