Nyheter

Skatter i fokus för Sahlin-Reinfeldt

NYHETER

Skatter har inte med EU-valet att göra – ändå hamnade Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt direkt där när Sveriges Television på söndagskvällen anordnade en debatt en vecka före valet.

Valet tre hetaste frågor togs upp: reglerna på arbetsmarknaden, klimatet och fritt vårdval inom EU. Men det var bara när jobben diskuterades som det hettade till.

Socialdemokraterna vill ändra reglerna för arbetskraft som arbetar i annat land för att hindra lönedumpning och varnar för en armé av låglönearbetare. Moderaterna anser inte att den svenska modellen är hotad.

– Vi tycker lika, sade Moderatledaren Reinfeldt och ville i stället diskutera ordning och reda i de offentliga finanserna och protektionistiska strömningar som hotar.

– Nej, vi tycker inte lika. Det är en hopsnickrad analys, svarade S-ledaren Sahlin och kallade Reinfeldt pojken med guldbyxorna som sänkt skatter så att överskottet vänts till underskott.

"Ofinansierade löften"

Reinfeldt svarade med att anklaga Socialdemokraterna för ofinansierade 100-miljarderslöften, som kan leda till att Sverige liksom Lettland kommer att tvingas att sälja sjukhus.

När miljön diskuterades kritiserade Reifeldt Socialdemokraterna för att vara emot att Sverige exporterar klimatvänlig el.

– Du verkar desperat. Det är inte sant, sade Sahlin.

Även situationen för Saab togs upp. Reinfeldt konstaterade att Saab befinner sig i "en mycket utsatt situation" och svarade ett bestämt nej på frågan om staten ska ta över ägandet, och slog fast att inga skattepengar ska hamna i amerikanska bildirektörers fickor.

Oanvända pengar

Sahlin anklagade regeringen för ett "häpnadsväckande ickeagerande" och kritiserade regeringen för att den inte använt en krona i det fordonspaket som riksdagen godkänt med glädje.

Reinfeldt anklagade Sahlin för att vilja köpa, äga och skjuta till välfärdens pengar till fordonsindustrin.

– Du är desperat. Jag har inte efterfrågat något ägande, sade Sahlin.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter