Nyheter

Rikspolischefen i Rosengård

NYHETER

Självrannsakan och beslutsamhet signalerade rikspolischefen Bengt Svenson när han kom till Malmö efter avslöjandena om Skånepolisens rasistiska språkbruk.

”Jag är heligt förbannad” kommenterade Svenson i förra veckan och lite av ilskan fanns kvar vid Skånebesöket.

– De felbeteenden som finns måste vi ta tag i och se till att de inte upprepas, slog han fast och upprepade att replikväxlingen inifrån polisbussen på Rosengård vid kravallerna i december var bland det grövsta han hört.

– Då menar jag både det rasistiska ordvalet och pratet om att ge personer stryk, sade han och tillade att den stressade arbetssituationen ingenting ursäktar.

”Folkvett kostar inget”

Men han markerade också fortsatt förtroende för Skånes polisledning och slog fast att arbetet med etik och värdegrund ska drivas löpande och riksomfattande.

– Det här är ingenting som man jobbar med på en utbildningsdag och så är det färdigt.

På onsdag i nästa vecka samlar Svenson landets alla länspolismästare till ett möte och dagen före meddelar han vem som får uppdraget att utreda polisens värdegrundsarbete.

Svenson betonade även att det här inte är en fråga om pengar.

– Folkvett kostar inget, sade han.

Polisen ifrågasätts

På en pressträff på Rosengårds polisstation berättade Svenson att han fått höra att Skånepolisens arbetsmöjligheter påverkats av skandalerna. Polisens legitimitet ifrågasätts av allmänheten. Men Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård, vittnade också om positivt gensvar på Rosengårdspolisens satsning på ökad fotpatrullering.

– Visst får vi ett och annat skitord, men vi vill visa att vi tar det här på stort allvar och snabbt vill återta förlorade positioner, sade han.

Rosengårdspolisen fick också ett erkännande av Basem Mahmoud, ordförande i svensk-jordanska vänskapsföreningen och aktiv i den källarmoské, vars stängning blev upptakt till oroligheterna i december.

Får ögonblicksbild

Mahmoud var ivrig att få en pratstund med rikspolischefen.

– Polisen här är bra, det är när det kommer polis utifrån som det kan bli problem, förklarade han för TT.

Under fredagskvällen skulle Bengt Svenson delta i polisarbetet i Rosengård och hoppades på fler intryck av stadsdelen.

– Det blir naturligtvis bara en ögonblicksbild, men ändå mycket mer än den bild jag kan få om jag håller mig på mitt kontor i Stockholm.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter