I Costa Rica finns det bästa livet

NYHETER

Sverige först på plats 58

Var lever man det lyckligaste, friskaste och mest ekologiskt hållbara livet?

Svaret är i Costa Rica, Dominikanska Republiken och Jamaica, enligt en ny undersökning.

Sverige är inte så grönt som vi gärna vill tro.

Inte bara invånarna i Costa Rica är lyckligast – naturen också.

Det visar en ny undersökningen av den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation, NEF.

För andra året i rad har de undersökt världens länder genom att jämföra deras HPI, Happy Planet Index . Det är ett index på hur välbefinnandet i olika länder ser ut i förhållande till hur stort ekologiskt fotavtryck de gör.

Index för lycklig planet

Och det är i Latinamerika man ska bosätta sig om man vill försäkra sig om goda förutsättningar för ett bra liv. Topp tio domineras helt av latinamerikanska länder.

Sverige kommer först på plats 58 av 143 undersökta länder och USA på plats 114.

Att högutvecklade västländer kommer så långt ner på listan har inte att göra med att vi mår dåligt. Tvärtom lever exempelvis vi i Sverige länge, i snitt 80,5 år, och är når ett välbefinnande på 7,9 på en tiogradig skala.

Fotavtryck drar ner

Men. Vi förbrukar alldeles för mycket naturresurser i förhållande till vår folkmängd – vårt "ekologiska fotavtryck" får siffran 5,1 och vårt totala HPI blir 48,0.

HPI räknas ut genom att siffran för välbefinnande multipliceras med medellivslängd och sedan delas i ekologiskt avtryck.

I slutet av listan kommer en klump av afrikanska länder och allra sämst HPI har man i Zimbabwe. Här har man låg livslängd och lågt välbefinnande. Att landet gör ett litet ekologiskt avtryck hjälper inte upp HPI tillräckligt.

Så det är bevisat igen, receptet på lycka har många ingredienser. Men pengar allena gör ingen lycklig.