Hon får ta hela skulden

NYHETER

Jetsetsvenskans ex-pojkvän och hans medhjälpare friades i går från alla anklagelser om plan­erna på dubbelmordet.

Samtidigt lider 24-åringen svårt av sin anorexia i fängelset.

–?Om de är oskyldiga, varför ska vår dotter ­sitta i fängelse, säger mamman till The Herald.

Foto: NEWSPIX
Greps 2007 Den 24-åriga svenskan har avtjänat straffet i ett australiskt fängelse.

Svenskan avtjänar ett treårigt fängelsestraff i Australien. Hon är dömd för att ha lejt en torped att döda två män som skulle vittna mot hennes dåvarande pojkvän.

Torpeden var i själva verket polis och hon greps direkt, det var i maj 2007. Den svenska ex-modellen erkände allt och har sedan dess samarbetat med polisen mot att hon skulle få sitt straff kraftigt kortat.

Men i går meddelade domstolen i Sydney att pojkvännen och ytterligare två män frias från alla anklagelser, skriver Daily Telegraph. Det betyder att jetsetsvenskan själv får bära ansvaret för det planerade dubbelmordet på kronvittnena.

Väger 37,5 kilo

Nu sitter hon på fängelsets säkerhetsavdelning efter att ha tagit emot flera dödshot.

Svenskan lider av anorexia och far mycket illa i det australiensiska fängelset. Enligt Daily Telegraph väger hon bara 37,5 kilo och är 167 centimeter lång.

Läkare har sagt att hon kan dö om hon inte får medicinsk hjälp.

–?Vi är väldigt oroliga för hennes hälsotillstånd som fortfarande är kritiskt. Hon övervakas men får ingen vård, säger mamman till Sydney Morning Herald.

Det var svenskans mamma som ringde dottern från Sverige och meddelade juryns besked i går, skriver tidningen.

Aftonbladet har varit i kontakt med mamman men hon hänvisar till australiensiska medier. Till Sydney Morning Herald säger hon att hon inte kan förstå varför dottern ska sitta fängslad om pojkvännen och hans medhjälpare friats. Beskedet kom som en chock.

–?Hon borde släppas direkt och skickas hem till Sverige.

Levde lyxliv

Svenskan var bara 19 år när hon reste till Australien för att jobba. Hon träffade den dubbelt så gamla mannen och blev kär. Paret levde ett liv i lyx med dyra bilar och fester i Sydneys jetsetelit.

När han greps misstänkt för narkotikabrott rasade tillvaron. Svenskan har inför rätten vittnat om hur pojkvännen sa åt henne att han ville se vittnena på kyrkogården och att han skulle betala 100 000 australiensiska dollar, motsvarande 600 000 kronor, till torpeden.

Han har i stället hävdat att hon anlitat torpeden helt på egen hand, men han har förstått att det var hennes kärlek till honom som drev henne.

Både Sveriges ambassadör och hennes föräldrar har vädjat om att hon ska få avtjäna sitt straff i Sverige. Men åklagaren vill inte låta henne vittna på länk från Sverige.

Ex-pojkvännen orolig

De svenska myndigheterna har godtagit svenskans begäran och är beredda att ta emot henne, men det har fortfarande inte kommit något beslut om flyttning, enligt UD.

Och det väntas dröja.

Ex-pojkvännen är fortfarande häktad misstänkt för flera narkotikabrott. Inte förrän svenskan har vittnat mot honom under den kommande rättegången senare i år kan det bli aktuellt att flytta till Sverige, skriver Daily Telegraph.

Men familjen är fast besluten att driva frågan vidare. De överväger nu vilka juridiska möjligheter som finns.

Även ex-pojkvännen uttryckte i går sin oro genom ett uttalande från advokaten Chris Ford:

–?Han har bett mig uttrycka sin uppriktiga oro för NN:s hälsa, med tanke på hur mager och utmärglad hon sett ut ­under rättegången.