Nyheter

”Alliansen, så vinner ni oss!”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Läsarnas råd till alliansen: Värna integriteten och tänk på pensionärerna

Centerpartisten Markus Berglund, 33, hotar med att rösta på Piratpartiet i nästa val.
Centerpartisten Markus Berglund, 33, hotar med att rösta på Piratpartiet i nästa val.

Riv upp FRA-lagen och sluta straffbeskatta pensionärerna.

Två tydliga råd till alliansen från Aftonbladets läsare.

– Annars röstar vi på någon annan.

Lennart Ericsson, 65, vill att regeringen ska sänka skatten för landets pensionärer.

I lördags stod centerpartisten Markus Berglund, 33, på Sergels torg i Stockholm. Tillsammans med piratpartister, företrädare för ungdomsförbund och flera andra organisationer protesterade han mot massövervakningen i Sverige och världen.

Markus Berglund har varit med i Centerpartiet i halva sitt liv. Han är det fortfarande men i EU-valet gick Markus röst till Piratpartiet. Så kan det bli också i nästa års riksdagsval. Han menar att alliansen har svikit i integritetsfrågan. FRA-lagen som röstades igenom förra året är ett exempel.

”Röstar på Piratpartiet”

– Jag får ont i magen av FRA-lagen. Det ska man inte behöva få med en borgerlig regering, säger Markus Berglund.

– Jag tänker rösta på Piratpartiet så länge som Centern inte följer sitt öppenhetsmanifest från 2006.

Flera ger samma råd till alliansen: Tänk om i frågor om nät och integritet, annars lämnar vi er.

– Som ung i dag kretsar mycket av livet kring internet. Man umgås via internet, man konsumerar kultur via internet. Därför vill man ha lite frizon där, säger en 25-årig stockholmare. Han vill vara anonym.

– Tidigare har jag röstat borgerligt, men jag skulle inte få dåligt samvete om jag röstade på Piratpartiet. Det är ett alternativ för mig.

Besviken på regeringen

En bit utanför Halmstad är pensionerade polisen Lennart Ericsson på väg ut med cykeln. Han är 65 men gick i förtid. Lennart kallar sig för ”socialmoderat”, men nu är han besviken på den borgerliga regeringen. Varför har inte pensionärerna som jobbat hela livet fått ta del av den sänkta inkomstskatten?

– Ingenstans i världen utom i Sverige betalar pensionärer mer skatt än löntagare. Det här är något den borgerliga alliansen har hittat på, säger Lennart Ericsson.

– Man blir förbannad och känner sig tvingad att rösta på Socialdemokraterna.

Regeringens löfte om sänkt skatt för de fattigaste pensionärerna med en 100-lapp i månaden ger han inte mycket för.

– Jag håller fast vid principen att pension ska räknas som uppskjuten lön och därför beskattas lika.

Räcker med skattesänkningar

Han vet hur regeringen borde ha gjort.

– Om finansminister Anders Borg hade kört med ett allemansavdrag, 800 kronor var i månaden för både löntagare och pensionärer, då tror jag inte att Reinfeldt hade behövt flytta ut ur Sagerska palatset 2010.

Gunvor Johansson, 71, från Sundbyberg kallar sig för ”mittenväljare” och brukar rösta borgerligt. Men inför valet om ett år tvekar hon. Det räcker med skattesänkningar nu.

– Pengarna behövs till skolan, vården och kulturen. De som redan har pengar har fått det bättre, medan många andra slås ut.

Gunvor Johansson får medhåll från en läsare som vill vara anonym. Han skriver:

”Jag röstade på alliansen men är jättemissnöjd med hur de har förvaltat förtroendet. Det har bara varit skattesänkningar från dag ett.

Man har inte gjort något åt infrastrukturen så att fler väljer tåg framför flyg. Man har inte gett småföretagen den stimulans som Maud Olofsson pratade sig varm för. Stimulansen från sänkta arbetsgivaravgifter har bara hjälpt de stora elefanterna som McDonalds.”

Vi frågade er läsare – Svaren har rasat in

Vi frågade ”Hur vinner de din röst”? Nu kommer svaren.

I dag:Läsarnas råd till de rödgröna: Så tar ni över i Rosenbad.

I går: Läsarnas råd till alliansen: Så behåller ni makten nästa år.

Vad pratar de om?

Markus Berglund kritiserar FRA-lagen och Lennart Ericsson vill se mer till pensionärerna.

Här är bakgrunden till deras kritik.

FRA-lagen

Lagen ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att spana på trafik som går i kabel, det vill säga via internet och telefon. Kritikerna menar att det här öppnar för massavlyssning och är ett hot mot den enskildes integritet.

Pensionärer och skatt

Regeringen har sänkt skatten för alla som jobbar med totalt 65 miljarder sedan 2007. Skattesänkningen har inte gällt pensionärer och det har upprört känslorna bland många äldre. Vid årsskiftet sänktes skatten för en majoritet av landets pensionärer med totalt två miljarder. I höstbudgeten som läggs på måndag lovar regeringen en ytterligare sänkning för de fattigaste pensionärerna. Det har ändå inte tystat kritikerna som tycker att pensionärer ska få lika stora skattesänkningar som de som arbetar.

Fler råd till alliansen

Behåll skolpolitiken men satsa mer på rättssäkerhet och ett bra socialt skyddsnät. Om jag blir så skadad eller sjuk så att jag inte kan arbeta vill jag veta att jag åtminstone inte behöver svälta ihjäl.” /Peter, förstagångsväljare

”Om jag ska rösta på något annat än Piratpartiet måste de blå inte bara i ord, utan även i handling, visa att de respekterar min integritet och min självbestämmanderätt. Riv upp FRA, IPRED och gör det omöjligt att stifta liknande lagar framöver.”/Anonym

”Alliansens jobbpolitik är helt rätt. Ut med folk i arbete. Det finns ALLTID något man kan göra.”/Erik

”Alliansen: Lös problemet med de som är för sjuka för att jobba men för friska för att få sjukskrivning.”/Joakim

”Pensionärer ska inte beskattas högre än den arbetande befolkningen. Inför bonustak för statliga och privata företag och institutioner.”/Göran

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: