Nyheter

Stökiga elever ska kunna portas från skolan

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Regeringens förslag ska ge ökad trygghet och studiero

Nu föreslår regeringen nya disciplinära regler i Sveriges grundskolor.

Stökiga elever ska kunna tilldelas en skriftlig varning eller stängas av från skolan.

Förslaget välkomnas av Lärarnas Riksförbund.

Jan Björklund, (FP).
Jan Björklund, (FP).

– Det ska råda ordning och reda i skolan. Reglerna i dag är dels för luddiga, dels för slappa. Sverige har en märklig skollag som berövat lärare och rektorer nästan alla befogenheter för att upprätthålla ordningen, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SvD.

2006 genomfördes en lagändring som gav lärare möjlighet att beslagta störande föremål. Man fick dessutom rätt att tvinga bråkiga elever att byta skola. Men det var inte tillräckligt. I den nya skollagen som offentliggöras före sommaren, föreslår alliansregeringen därför nya disciplinära åtgärder.

Varning eller avstängning

Bråkiga grundskoleelever ska nu kunna tilldelas en skriftlig varning av rektorn, något som i dag endast är möjligt i gymnasiet, rapporterar Svenska Dagbladet som har tagit del av en promemoria från utbildningsdepartementet.

– Det är angeläget att ha en trappa av sanktioner, och skriftlig varning är ett sådant mellansteg. Innebörden är ju "om det inte sker en förbättring, så kommer vi kanske att vidta mer långtgående åtgärder", säger Jan Björklund till tidningen.

Rektorn ska även kunna stänga av en bråkig grundskoleelev från ordinarie undervisning "om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero". Dock får avstängningen pågå som längst i en vecka och högst vid två tillfällen per kalenderhalvår, skriver SvD. Eleven har dessutom rätt att få kompensation för utebliven undervisning.

Välkomnar förslag

Lärarnas Riksförbund välkomnar förslagen.

– Det här ger lärarna och rektorerna en möjlighet att vidta åtgärder när situationen blir ohållbar, säger Metta Fjelkner som är ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Hon tycker dock inte att åtgärderna lämpar sig för de allra yngsta barnen i grundskolan och anser dessutom att de nya reglerna innebär att kommunerna behöver extra pengatillskott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Aftonbladets bloggarStökiga elever ska kunna portas
Publisert: