Nyheter

Forskare utreder zombieattack

NYHETER

"Om man lyckas hugga huvudet av en zombie så är den död för alltid"

När de döda reser sig ur sina gravar och hotar mänskligheten, då gäller det att slå till snabbt och utan pardon.

Matematiskt sett är dock chanserna till räddning små, konstaterar en ny kanadensisk forskningsrapport.

De levande döda har länge sysselsatt science fictionförfattare och skapare av skräckfilmer - men har alltså nu även letat sig in i forskningsvärlden.

"När zombier attackerar: en matematisk modell för ett utbrott av zombiesmitta", lyder titeln på en artikel av ett forskarlag på universitetet i Ottawa i Kanada. Artikeln är publicerad i en vetenskaplig samlingsvolym om infektionssjukdomars spridning.

Dödlig smitta

Det kanske låter som ett aprilskämt, men verkar i alla fall ha ett seriöst syfte. Matematikern med det något kryptiska namnet Robert Smith? (frågetecknet ditsatt för att skilja honom från bandet The Cures frontfigur) och hans kolleger hävdar nämligen att zombiemyten kan hjälpa oss att förstå hur dödlig smitta sprids i verkligheten.

Det scenario som ofta beskrivs på filmduken – zombier som skapar nya levande döda genom att slakta människor och kalasa på deras hjärnor – liknar nämligen i hög grad utbrott av dödliga sjukdomar som ebola, aids eller kolera.

Till skillnad från dessa sjukdomar har dock zombiesmitta egenskapen att inte döda sina mänskliga värdar – utan i stället skapa nya smittspridare.

Civilisationens kollaps

Om de döda kommer tillbaka är därför mänsklighetens odds extremt ogynnsamma. "Ett utbrott av zombiesmitta leder troligen till den mänskliga civilisationens kollaps", slår forskarna fast. Enda chansen till överlevnad är att utrota zombierna snabbt och hänsynslöst, utan att försöka bota dem eller sätta dem i karantän.

För att ge mänskligheten åtminstone skuggan av en chans har forskarna utgått från den klassiska zombiefiguren, som hålögt masar sig fram genom städer i jakt på människokött. Deras mer snabbfotade efterföljare, som introducerats i filmer som ”28 dagar senare” eller nyfilmatiseringen av klassikern ”Night of the living dead”, hade troligtvis gett än mer pessimistiska slutsatser.

"För alarmistisk"

Artikeln har välkomnats av en av världens mest framstående experter på smittspridning, professor Neil Ferguson, rådgivare till den brittiska regeringen om svininfluensan. Ferguson tycker dock att vissa av slutsatserna i studien är något för alarmistiska.

– Det jag vet om zombiers biologi är att om man lyckas hugga huvudet av en zombie så är den död för alltid. Kanske är de litet för pessimistiska när drar slutsatsen att zombier skulle kunna ta över en stad på några dagar, säger han till BBC.

Festivalen med enbart queer film

TT

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter