Israels ambassadör kallades upp till UD

Utrikesminister Avigdor Liebermans uttalanden har väckt irritation

På grund av den växande diplomatiska osämjan angående en artikel i Aftonbladet kallades Israels ambassadör i Sverige, Benny Dogan, upp till UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage.

Mötet var tidigare inplanerat som ett rutinmässigt planeringsmöte, men har nu ändrat karaktär, säger TT:s källor.

Bråket har förvärrats sedan Israels utrikesminister Avigdor Lieberman givit sig in i debatten och höjt tonläget.

Irritation på UD

Utrikesminister Lieberman beklagade i torsdags att svenska UD inte ingriper mot anklagelser i artikeln som han liknade vid gamla antisemitiska lögner, som att judar offrade kristna barn i ritualmord för deras blod.

"Det påminner oss om Sveriges handlande under andra världskriget när det heller inte ingrep" sade Lieberman. "Pressfrihet innebär att publicera sanningen och inte lögner," fortsatte han.

Uttalandena har väckt irritation på UD, berättar insatta källor i departementet för TT.

Ska lämna in formell protest

Lieberman, liksom tidigare hans vice utrikesminister Danny Ayalon, utlovade också att en formell protest från Israel till Sverige skulle överlämnas. Någon sådan har dock ännu inte synts till på svenska utrikesdepartementet.

– Jag upprepade vår ståndpunkt, att vi har särskilda förväntningar när det gäller regeringen och frågan om publikationer som är mot judar och israeler, sade Israels ambassadör i Sverige, Benny Dogan, när han kom ut från mötet på UD i Stockholm.

Vill se stark reaktion

Enligt honom var det ett planerat möte för att diskutera olika ämnen, bland annat den israeliska relationen till EU och det svenska ordförandeskapet. Men de senaste dagarnas artikelbråk kom också upp på agendan.

– Vi vill se en stark reaktion från regeringen, precis som vi ser starka reaktioner från andra regeringar vid liknande situationer.

Benny Dagan poängterade att Israel aldrig kommer att tolerera, enligt honom omdömeslösa och oansvariga, publiceringar som den i Aftonbladet. I slutändan handlar det om att skydda invånarna i Israel och judar som inte bor i Israel, menar han.

”Inte bra för tidningens rykte”

När Dagan fick frågan om Israel kommer att undersöka de anklagelser som framkom i Aftonbladet, om israelisk organhandel, blev han upprörd och svarade att det är omöjligt att försvara sig mot absurda anklagelser.

– Varför undersöker ni inte om judarna ligger bakom attackerna mot World Trade Center? Varför undersöker vi inte om judarna sprider Aids i arabländerna? Varför undersöker vi inte om judar dödar kristna barn för att ta deras blod och organ. Varför undersöker inte era tidningar allt det? Det skulle bli riktigt bra artiklar.

Benny Dagan fortsatte med att konstatera att artikeln är en skam för Aftonbladet som inte heller är bra för Sverige.

– Det är skräp och det skulle aldrig ha publicerats i en seriös tidning. Det är inte bra för tidningens rykte eller svensk media i stort.

TT: Anser du att Israels reaktion är rimlig?

– I liknande situationer tidigare, då vi har vänt oss till regeringar i fall av antisemitiska publiceringar, är det så här vi går till väga. Det är en principfråga för oss.

TT: Hur skulle Israel reagera om Sverige gjorde ett liknande uttalande som det från Israel?

– Vi skulle självklart välkomna alla kommentarer, från andra regeringar och från den svenska, när det gäller antisemitism.

Dagan ville inte berätta några detaljer från mötet med kabinettssekreterare Frank Belfrage, som han hävdade även ägnades åt andra frågor än konflikten mellan länderna.

TT: Hur skulle du beskriva relationen mellan Sverige och Israel?

– Den är god. Vi har en del frågor som vi behöver diskutera och det har vi gjort på ett seriöst sätt.

Här är artikeln som utlöste stormen

TT

Publisert: