USA-flotta redo för Nordkorearobotar

Av: 

TT-AFP

Jagarna McCain och Chafee ligger normalt i hamn i Sasebo i sydvästra Japan.
Jagarna McCain och Chafee ligger normalt i hamn i Sasebo i sydvästra Japan.

Rapporterna om att Nordkorea förbereder uppskjutning av en långdistansrobot har fått USA att skicka två krigsfartyg till vattnen utanför uppskjutningsplatsen.

Beskeden från Nordkorea tolkas som att en robot – trots protester från omvärlden – ska provskjutas i början av april.

Från nordkoreanskt håll har det sagts att en kommunikationssatellit ska skjutas upp mellan den 4 och den 8 april, men USA och dess asiatiska allierade misstänker att det i själva verket handlar om test av en robot som skulle kunna nå ända till Nordamerika.

Jagare på väg

Amerikanska tjänstemän hävdar också att Taepodong-2-roboten redan har placerats på startplattan vid uppskjutningsplatsen Musudan-ri på Nordkoreas nordöstkust.

Två amerikanska jagare med kapacitet att upptäcka och slå ut robotar har nu fått order att avsegla mot Japanska havet, farvattnen mellan Japan och Nordkorea, uppger en talesman för USA:s flotta för nyhetsbyrån AFP. Jagarna McCain och Chafee ligger normalt i hamn i Sasebo i sydvästra Japan.

I Sydkorea diskuteras motåtgärder av en krisgrupp inom utrikesdepartementet och Japans nationella säkerhetsråd samlas den här veckan för att dryfta frågan.

Trestegsraket

Flera nyhetsmedier rapporterar också, med hänvisning till amerikanska källor, att Nordkorea har monterat ihop två delar av vad som väntas bli en trestegsraket. Pyongyangregeringen har också meddelat internationellt att raketens planerade uppskjutningsbana går över Japan och att raketsteg väntas falla ner öster och väster om landet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton varnar Nordkorea och säger att de provocerande aktionerna kan förhindra de redan försenade samtalen mellan USA och Nordkorea om hjälpsändningar till landet.

– Det här kommer inte att gå obemärkt förbi och det kan få konsekvenser, säger hon.

Clinton upprepade tidigare hot om att USA drar ärendet inför FN:s säkerhetsråd med krav på nya sanktioner om Nordkorea fullföljer planerna.

FN-sanktioner

FN-resolution 1718 antogs 2006 sedan Nordkorea genomfört en rad provskjutningar med robotar, och regimen i Pyongyang kan nu ha vägt sina ord noga för att kunna säga att uppskjutningen inte strider mot FN-reglerna.

Sydkorea och USA anser att sanktionerna inte gör skillnad mellan ett vapenprov eller ett satellituppdrag eftersom samma robot används som bärare – Taepodong-2.

När Taepodong-2 testades 2006 – första och hittills enda gången – exploderade den efter 40 sekunder.

Publisert: