Överlevde atombomb – två gånger

avLinda Hjertén

NYHETER

Tsutomu Yamaguchi, 93, var både i Hiroshima och Nagasaki när bomberna föll

1 av 3 | Foto: AP
Attacken mot Hiroshima.

Tsutomu Yamaguchi, 93, var på affärsresa i Hiroshima den 6 augusti 1945.

Då föll atombomben över staden och han slogs till marken av kraften.

Svårt brännskadad fördes han hem till Nagasaki – då släpptes bomb nummer två.

Tsutomu Yamaguchi, 93, är ett mirakel på många sätt.

Nu har han även officiellt, blivit den första som registrerats som en överlevare av båda atombomberna.

– Vad vi vet är han den enda som överlevt attackerna både mot Hiroshima och Nagasaki, säger Toshiro Miyamoto, en talesman för Nagasaki kommun till msnbc.

Var i Hiroshima

Tsutomu var 29 år i augusti 1945 och på affärsresa i Hiroshima. Yamaguchi var med och tillverkade oljetankers under andra världskriget.

När en amerikansk B-29 fällde den första atombomben över Japan var staden Hiroshima målet och förödelsen blev enorm. Vid detonationen och de närmast följande dagarna dog 90 000–120 000 människor och många tusentals till skadades.

Tsutomu Yamaguchi var en av dem. Han slogs omkull av smällen, blev svårt brännskadad på överkroppen och tillbringade den skräckfyllda natten i skyddsrum.

Dagen efter började han, inlindad i bandage, sin väg hem till hemstaden Nagasaki. Han kom fram den 8 augusti, dagen innan atombomb två föll.

"Ett stark sken"

Tsutomu Yamaguchi befann sig ännu en gång inom sprängradien när bomb nummer två föll den 9 augusti klockan 11.02.

–  Jag såg ett starkt sken. Det var samma sken som jag sett i Hiroshima och jag tänkte att den här gången kommer jag att dö, berättade han för tidningen Yomiuri Shimbun.

Mellan 60 000–70 000 människor avled men som genom ett mirakel överlevde både Yamaguchi, hans hustru och deras son.

Är en hibakusha

Yamaguchi fick efter Nagasakibomben officiellt intyg på att han är en så kallad hibakusha, en registrerad atombombsöverlevande. En hibakusha har rätt till bland annat ekonomisk ersättning och fri läkarvård.

Många av de som överlevde atombomberna har avlidit i förtid till följd av strålningen de utsattes för. Tsutomu Yamaguchis son dog av cancer när han var 59 år, skriver the Guardian.

Tsutomu har dock hunnit bli 93 år och säger att hans enda skavank är att han hör dåligt på ena örat.

– Jag utsattes för radioaktiv strålning två gånger och det är nu dokumenterat. Nu kan jag hjälpa till att berätta om fasorna med atombomber för unga människor, även efter att jag dött, säger han.