– Barnläkaren åtalas för dråp

avAnders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Källor till Aftonbladet: Hon ställs inför rätta

1 av 3 | Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
riskerar 10 års fängelse I förra veckan hölls slutförhöret med den 55-åriga läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Förundersökningsmaterialet omfattar mer än 500 sidor. Enligt uppgift till Aftonbladet avser åklagaren att väcka åtal mot barnläkaren.

Socialstyrelsen kunde inte förklara hur lilla Linnea fick i sig den dödliga dosen av narkosmedlet tiopental.

Men chefsåklagare Peter Claeson anser sig kunna bevisa att det var den kvinnliga barnnarkosläkaren som höll i sprutan.

– Han avser att åtala henne för dråp, uppger Aftonbladets källa.

Nu riskerar läkaren tio års fängelse.

Slutförhöret med den 55-åriga läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus hölls i förra veckan.

Hela utredningen är därmed klar. Förundersökningsprotokollet, som omfattar mer än 500 sidor, håller nu på att kopieras och ska skickas ut för delgivning den här veckan.

Det innebär att läkaren och hennes advokat Björn Hurtig får tid att gå igenom materialet och eventuellt begära kompletteringar.

Normalt brukar försvarssidan ha 14 dagar på sig. I det här fallet kan det kanske bli det dubbla med tanke på materialets omfattning och komplexitet.

Peter Claeson avser att inom kort ge sin syn på vad polisutredningen kommit fram till.

Men i går var han inte beredd att lämna några kommentarer:

Hållas hemligt

Journalister kommer, enligt Aftonbladets uppgifter, snart få erbjudande om att förbeställa förundersökningen, som sannolikt bränns ner på en skiva. Kopiorna lämnas sedan ut när åtalet väcks i Solna tingsrätt. Då hävs förundersökningsekretessen.

Detta gäller merparten av materialet, exempelvis förhören.

Men vissa andra delar kommer inte att lämnas ut. Exakt vad som ska hållas hemligt diskusteras just nu, men enligt Aftonbladets uppgifter gäller det exempelvis vissa journaler.

Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm har också granskat fallet och gjort en egen utredning. Resultatet presenterades för två veckor sedan:

– Vi kan inte se att någonting brustit i vården och omhändertagandet av den lilla flickan, sa Staffan Blom, chef för tillsynsenheten, i ett pressmeddelande.

”Ingen hade gjort fel”

Slutsatsen var att ingen hade gjort fel. Detta trots att den avgörande frågan om hur Linnea fått i sig den dödliga dosen tiopental förblev obesvarad. Koncentrationen tiopental i hennes blod var 1 000 gånger högre än vad som kan ses vid normal användning.

Staffan Blom sa närmast i förbigående i pressmeddelandet:

– Vi har ingen förklaring till detta, och vi spekulerar inte i tänkbara orsaker. Vår granskning är avslutad.

Straffet för mord är fängelse i tio år eller livstid. Finns det förmildrande omständigheter kring brottet döms i stället dråp. Då är straffet fängelse, lägst sex år och högst tio år.

Publicerad: