Alliansen öppnar dörren för (MP)

Om SD blir vågmästare kan ett samarbete med Miljöpartiet bli aktuellt

Alliansen + Miljöpartiet = Sant?

– Ja! säger Folkpartiets Jan Björklund.

– Jag spekulerar inte, säger Miljöpartiets Peter Eriksson.

Men faktum är att de har en del gemensamt.

Folkpartiets Jan Björklund, till höger, öppnar dörren för en allians med Miljöpartiets Peter Eriksson. han är däremot tveksam.
Folkpartiets Jan Björklund, till höger, öppnar dörren för en allians med Miljöpartiets Peter Eriksson. han är däremot tveksam.

Två tydliga regeringsalternativ står mot varandra inför valet nästa år: den borgerliga alliansen och de rödgröna. Men om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och varken alliansen eller de rödgröna får egen majoritet - då kan läget bli ett helt annat.

I dag föreslår Folkpartiets ledare Jan Björklund en lösning på problemet: Samarbete med Miljöpartiet.

– Jag ser framför mig att en alliansregering söker bredast möjliga stöd över blockgränsen för olika typer av politiska förslag. Men det är ju naturligt att kasta ögonen på Miljöpartiet från en alliansregering i en sådan situation, säger Jan Björklund till Ekot.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt och Centerpartiets Maud Olofsson säger till TT att det är en möjlig väg att gå.

Gemensam presskonferens

De är inte helt ute och cyklar. Efter valet 2002 pågick seriösa samtal om en koalitionsregering mellan Miljöpartiet, Folkpartiet, Centern och KD. Och så sent som i somras hölll en miljöpartist och en borgerlig minister en gemensam presskonferens. Migrationsminister Tobias Billström berättade att Miljöpartiets Mikaela Valtersson ska utreda frågan om arbetskraftsinvandring - på regeringens uppdrag. Miljöpartiet har tidigare gjort upp med regeringen i frågan.

– Det stärker inte förtroendet för Miljöpartiet. Grunden till att skapa en gemensam politik måste vara att man har förtroende för varandra, sa då Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet till Aftonbladet.

Närmare regeringen

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet i flera frågor står närmare regeringen än sina samarbetskamrater i S och V. Det räcker med att gå till partiernas budgetmotioner som kom för några veckor sedan:

A-kassan: Visserligen föreslår Miljöpartiet att taket i a-kassan höjs, men bara med 100 kronor och först 2012. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja taket bums och det rejält. Nästa år vill S höja taket till 950 kronor om dagen, Vänsterpartiet föreslår 970 kronor per dag.

Förmögenhetsskatten: Miljöpartiet säger precis som regeringen nej till återinförd förmögenhetsskatt. Socialdemokraterna vill införa en ny förmögenhetsskatt medan Vänsterpartiet vill ha tillbaka den gamla.

Avdrag för hushållsnära tjänster: Miljöpartiet hyllar inte regeringens hushållsavdrag men menar att det tillsvidare bör vara kvar, på grund av det osäkra läget på arbetsmarknaden. Avskaffa, säger S och V.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson:

– Vi ligger betydligt närmare Socialdemokraterna i den totala politiken. Vi har ett samarbete och vi tycker att det fungerar bra, säger han till Aftonbladet.

Men om Sverigedemokraterna kommer in, de blir vågmästare och ni får frågan från regeringen - vad säger ni då?

– Jag kan tänka ut 50 olika scenarier som man kan behöva ta ställning till då. Piratpartiet kan komma in, Kristdemokraterna kan åka ut och det ena med det andra.

– Men det är för många om att ta ställning till nu, säger Peter Eriksson.

I stället kräver han klarare besked från regeringen när det gäller sverigedemokrater i riksdagen.

– De vill inte säga klart och tydligt att de avgår i ett sådant oklart läge. Det är det de måste svara på: Kommer de att avgå eller kommer de att sitta kvar med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna?

Aftonbladets bloggar
Publisert: