Rymdtoa reparerad

NYHETER

Besättningen på Internationella rymdstationen, ISS, kan åter dra ner rymddräktsbyxorna utan stress.

På måndagen reparerades stationens superavancerade toalett.

Medan astronauterna David Wolf och Thomas Marshburn stod i strålkastarljuset på rymdpromenad hade kollegor inne i ISS under måndagen snuskigare plikter att ta itu med. Bland annat byttes en pump och en instrumentpanel ut för att det tekniska vidunder, kallat WHC (Waste Hygiene Compartment), som rymdfararna lättar på trycket i skulle gå igång igen.

– Uppfattat, WHC är godkänd för normalt användande, bekräftade den kanadensiske astronauten Robert Thirsk efter reparationen.

Toaletten stängdes av

Efter ett misslyckat reparationsförsök i söndags stängdes det trilskande systemet kring stationens huvudtoalett, en ryskdesignad pjäs med prislappen 19 miljoner dollar (150 miljoner kronor), av. Det finns reservtoaletter, men tidpunkten var illa vald för faciliteterna att krångla – just nu befinner sig 13 personer på ISS och så många har aldrig tidigare varit där samtidigt.

Med hjälp av pumpar och kemikalier separeras fast och flytande material i rymdtoaletterna. Felet som uppstod i söndags resulterade i att toan helt enkelt svämmade över.

– När de använde den uppstod något slags problem som fick vätska att översvämma systemet, sade Kylie Clem, taleskvinna för USA:s rymdmyndighet Nasa, i en telefonintervju på måndagen.

"Skitdålig idé"

I normala fall går det att nödtömma WHC:n rätt ut i rymden, men det avskrevs nu som en bokstavligen talat skitdålig idé – både den vid ISS parkerade rymdfärjan Endeavour och en nyinstallerad "forskningsbalkong" skulle då riskera att nedfläckas.

Vanliga vattenklosetter är inte att tänka på i rymden. Där spolas i stället avföring och urin ned med tryckluft, och astronauterna hålls med band över fötter och lår fast vid toalettstolen så att de inte plötsligt svävar iväg i de avgörande stunderna.

WHC ingår i ett nytt, sofistikerat system som behandlar astronauternas urin, smutsiga vatten och till och med svett, och återvinner det som användbart vatten.