Över 7 procent för SD i ny undersökning

Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna (SD) få 7,2 procent av väljarsympatierna, enligt en ny opinionsundersökning. Samtidigt minskar stödet för Socialdemokraterna.

SD:s resultat motsvarar 26 mandat i riksdagen och partiet når därmed nya rekordnivåer, enligt novembermätningen som är gjord av Sentio Research.

För bara några dagar sedan presenterades Sifos siffror för samma månad. Där fick partiet 5,8 procent – den högsta noteringen dittills. Enligt den mätningen ökade partisympatierna med 1,1 procentenheter jämfört med oktober, vilket gjorde partiet större än både Kristdemokraterna och Centerpartiet. Uppgången var dock inte statistiskt säkerställd.

I Sentios mätning är ökningen 2,6 procentenheter jämfört med oktober. SD är förutom tidigare nämnda partier även större än Vänsterpartiet och Folkpartiet. Enligt Sentio är ökningen statistiskt säkerställd.

Båda undersökningarna är gjorda efter SD:s partiledare Jimmie Åkessons mycket omdiskuterade debattartikel i Aftonbladet, där han pekar ut muslimer som ett hot mot Sverige. I samband med Sifos mätning sade statsvetare till TT att mindre partier gynnas rent generellt av att uppmärksammas och synas, eftersom de inte har några andra naturliga kanaler för att nå ut.

Socialdemokraterna backar med hela 4,4 procentenheter i Sentios mätning till 31,5 procent, en förändring som är statistiskt säkerställd. Det rödgröna blocket har stöd av 46,4 procent av väljarna, medan 43,7 procent stödjer det borgerliga blocket. Det innebär att inget av blocken får egen majoritet och att SD skulle bli vågmästare om det vore ett valresultat.

Totalt intervjuades 2 883 personer via telefon och i en webbpanel.

Publisert: