Nyheter

EU:s toppjobb klara

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Belgiens premiärminister Herman van Rompuy blir EU:s permanenta ordförande.

Brittiska baronessan och handelskommissionären Catherine Ashton blir utrikesminister.

Ikväll beslutades vilka två personer som ska få EU:s två nya toppjobb. Det handlar om posten som EU:s permanente ordförande, president, samt posten som vice ordförande i EU-kommissionen och högste representant i utrikesfrågor, också kallad EU:s utrikesminister.

Det blir Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy som blir ordförande och den brittiska baronessan Catherine Ashton, för närvarande EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, som blir EU:s utrikesminister.

"Ta hela kvällen"

Förhandlingarna har varit svåra.

EU:s ordförande, Fredrik Reinfeldt, sa tidigare i kväll att förhandlingarna var i ett låst läge, rapporterar AP.

– Vi har olika åsikter, sa Reinfeldt.

Lissabonfördraget träder i kraft den 1 december, om mindre än två veckor. Positionerna, som är en del av fördraget, ska förstärka EU:s inflytande när länder som Kina, Brasilien och Indien är på frammarsch samt hantera globala frågor som klimatförändringar, terrorism och handel.

Man eller kvinna

Höger och vänsteridan, de två största partigrupperna inom EU, hade informellt enats om att dela på de två jobben. Presidenten skulle tas ur den konservativa och kristdemokratiska gruppen medan utrikesministern skulle komma från den socialistiska och socialdemokratiska gruppen.

Samtidigt skulle det tas hänsyn till balansen mellan små och stora länder, rika och fattiga, öst och väst och man eller kvinna.

Att bara en kvinna – Lettlands före detta president Vaira Vike-Freiberga – var nominerad i förhands-förhandlingarna har kritiserats hårt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Svaga namn på EU-jobben
Publisert: