Schymans sågning av Ohly

Därför blev det valfiasko.

1 av 4 | Foto: KRITISK Gudrun Schyman, talesperson för Fi, är inte nöjd med hur hennes gamla parti sköts – speciellt hur de feministiska frågorna hanterats och det svaga resultatet i EU-valet. ”Jonas Sjöstedt var Vänsterpartiets Marit Paulsen, han hade väldigt stor betydelse i förra valrörelsen”, säger hon.

VISBY. Vänsterpartiet

hade för svaga kandidater i EU-valet.

Så förklarar förre

vänsterledaren Gudrun Schyman valfiaskot.

– De saknade en framträdande person, säger hon.

Årets EU-val blev Vänsterpartiets hittills sämsta. Partiet mer än halverade sitt resultat från 2004 och fick bara 5,66 procent.

Enligt förra partiledaren Gudrun Schyman, nu talesperson för Fi, beror det dål-iga resultatet på att V förlorade Jonas Sjöstedt, som hoppade av sitt uppdrag

i parlamentet 2006 och flyttade till New York.

– Jonas Sjöstedt var Vänsterpartiets Marit Paulsen. Han hade väldigt, väldigt stor betydelse i förra val-

rörelsen, säger hon.

Schyman kritiserar också V för att ha släppt sin feministiska politik, något hon menar hänger ihop med samarbetet med S och MP.

Ohly ger Schyman rätt

– I det här rödgröna samarbetet verkar det inte som att det finns något utrymme för feminismen och då släpper också vänsterpartiet det, säger hon.

Och partiledaren Lars

Ohly ger Schyman åtmin-

stone delvis rätt.

– När vi var ute på turné med S och Mp var jag den som hela tiden pratade om ett feministiskt perspektiv på alla frågor. Men att vi inte varit tillräckligt bra på det, håller jag med om, säg-er han.

Själv ser han flera skäl till det dåliga valresultatet: att partiet varit för negativt och inriktat sig på att

kritisera regeringen är ett skäl. Ett annat att man inte varit tillräckligt bra på att

föra ut sin egen politik.

– Det var ett uselt val och det måste få oss att prova alla frågor om politiken, organisationen, kampanjstrategin, personerna: allting måste diskuteras, säger Lars Ohly.

Släppa uträdeskravet

Men han öppnar också för att Vänsterpartiet, som nu är det enda riksdagspartiet som vill gå ur EU, ska släppa utträdeskravet.

– Jag vill att vi för den diskussionen: Är det rätt krav? Är det rätt sätt att formulera vårt EU-motstånd på? Den frågan är värd att diskutera och det hoppas jag att vi kommer göra fram till nästa partikongress, säger han.

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM