"Det är kul att kungen kommit loss"

Retorikexperten om kungafamiljens tv-tal

Victoria och kungen var avspända och spralliga.

Men Daniel och Silvia stela.

– Det är märkligt att drottningen ska behöva titta ner i sitt manus för varje ord som beskriver vad hon tycker om Daniel, säger Lotta Juhlin, författare och föredragshållare i retorik och kroppsspråksteknik.

Lotta Hjulin
Lotta Hjulin

Retorikexperten Lotta Juhlin, som skrivit boken "Den goda kommunikationen", har åt Aftonbladet tittat närmare på kungafamiljens inspelade tal där förlovningen mellan Daniel och Victoria blev officiellt officiell.

Tv-inslaget var välregisserat. De satt runt ett stort bord i ett rum fullt med antika möbler. Antagligen hade de bordet framför sig för att lättare kunna dölja att de alla hade stödlappar, tror Juhlin. För kungen, drottningen, Victoria och Daniel läste alla ur manus, men med blandat resultat.

– Victoria är den som är mest avspänd, det lyser om henne av naturliga skäl. Hon ler när hon talar och är helt fri från manuset. Hennes ödmjukhet och okonstlade sätt signalerar äkthet.

"Sträcker stolt på sig"

Lotta Juhlin fortsätter med kungens framträdande:

– Kungen inleder med en lite uppgiven gest, det ser onekligen komiskt ut. Ganska snart bjuder han på sin omtalade sprallighet när han glatt raljerar och säger: Som ni kanske anat.... Sen sträcker han stolt på sig när han tillkännager förlovningen. Blickarna han och Victoria utbyter vittnar om ett varmt förhållande med glimten i ögat. Det är kul att kungen kommit loss och vågar prata fritt ur hjärtat.

Att Daniel Westling är stel och nervös tycker Juhlin inte är konstigt.

– Det här är ju ännu väldigt nytt för honom. Men det är roligt att han får ha en egen profil. Han pratade ju om hälsa, entreprenörskap och friskvård.

"Stel och obekväm"

Men Lotta Juhlin är förvånad över drottning Silvias framträdande. Hon tycker att drottningen alldeles för uppenbart läser ur manus. Och när hon inte pratar själv utan lyssnar på de andra, är hennes kroppspråk och mimik stelt.

– Drottningen ser inte ut att vara bekväm i situationen. Jag tror inte att det är medvetet på något sätt utan att hon helt enkelt har väldigt höga krav på sig själv och därför blir stel.

– Kungen och Victoria har tagit orden från manus och gjort dem till sina egna. Att Daniel är lite stel är helt tillåtet men drottningen borde ha tagit till sig orden mer. Det är märkligt att drottningen ska behöva titta ner i sitt manus för att minnas varje ord som beskriver vad hon tycker om Daniel, säger Juhlin.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2 kl. 13.57

Beställ nyhetsflash du också

Publisert: