Så mycket vill de höja din skatt

Oenighet i oppostionen: V vill höja med 47 miljarder – S med 20 och MP med 17

Rödgrönt  Lars Ohly (V), Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP) hoppas få regera ihop efter nästa års riksdagsval.
Rödgrönt  Lars Ohly (V), Maria Wetterstrand (MP), Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP) hoppas få regera ihop efter nästa års riksdagsval.

Arbetslös? Då tjänar du på rödgrön politik.

Arbetare? Då blir läget ganska oförändrat om Peter Eriksson och Mona Sahlin får bestämma men betydligt sämre när Lars Ohly har sagt sitt.

I dag presenterade den rödgröna oppositionen sina skuggbudgetar.

Om knappt ett år tänker de gå till val tillsammans men i dag valde de rödgröna partierna att presentera var sitt förslag till hur pengarna ska användas de kommande tre åren.

De har en del att göra innan de är överens. Skillnaderna är som störst i synen på skattehöjningar eller inte. Vänsterpartiet tar täten och föreslår skattehöjningar nästa år på nästan 55 miljarder kronor. Socialdemokraterna nöjer sig med knappt 20 miljarder medan Miljöpartiet landar på nästan 17.

Mer till kommunerna

Vänsterpartiet vill höja skatten för de flesta. Alla som tjänar över 20 000 kronor i månaden får betala mer varje månad, om Lars Ohly får bestämma. Har du en inkomst på 25 000 kronor blir skattehöjningen nästan 900 kronor - enligt partiets egna beräkningar.

– Vi tar in mer skatt än regeringen. Men vi satsar pengarna på att skapa fler jobb, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

De jobben ska framförallt skapas i kommunerna som enligt Vänsterpartiets förslag får ett rejält tillskott på 45 miljarder kronor 2010 - 2012.

Ingen större skillnad

Med Miljöpartiets och Socialdemokraternas politik kommer de flesta som har ett arbete inte att märka någon större skillnad i plånboken alls. Partierna säger ja till de inkomstskattesänkningar som regeringen hittills har genomfört. Skatten vill de höja enbart för de som tjänar mest. Miljöpartiet vill att sänkningen av skatten ska börja trappas av vid en månadsinkomst på runt 43 000 kronor medan Socialdemokraterna föreslår en avtrappning från runt 46 000 kronor i månaden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill också höja skatten för alla med en årsinkomst på över en miljon.

– En person som Fredrik Reinfeldt behöver väl knappast ett jobbavdrag för att gå till jobbet, säger Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Höjd a-kassa

Tjänar på de rödgrönas förslag gör däremot den som är arbetslös.

Här är Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mest generösa. Vänsterpartiet vill höja den högsta dagsersättningen i a-kassan från dagens 680 kronor till 970 kronor. Socialdemokraterna är inne på samma linje och föreslår en höjning till 990 kronor per dag år 2012.

– Även ingenjören och sjuksköterskan ska känna att arbetslöshetsförsäkringen är till för dem, säger Thomas Östros.

Miljöpartiet vill vänta med att höja ersättningsnivån och när de väl genomför en höjning landar den högsta dagsersättningen på 780 kronor. Miljöpartiet vill i stället fokusera på de som är sjuka och som med regeringens politik riskerar att utförsäkras.

– Det största sociala hotet just nu är att vi kastar ut människor ur trygghetssystemen, säger språkröret Peter Eriksson.

Gemensamt förslag kommer

En annan vinnargrupp med de rödgrönas politik är landets pensionärer som får mer i plånboken med såväl Socialdemokraternas, Vänsterpartiets som Miljöpartiets förslag.

Om sex månader ska de tre partierna presentera ett gemensamt budgetförslag.

– Jag är överraskad över att det går så bra. Vi kommer att forma ett gemensamt regeringsalternativ, säger Peter Eriksson.

Om två har mer att säga till om än en blir det nog främst Vänsterpartiet som får vika ned sig i de kommande förhandlingarna.

Aftonbladets bloggar
Publisert: