Barn kränkta på behandlingshem

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Socialstyrelsen är starkt kritisk mot företaget Sisyphos som driver fem behandlingshem i Dalarna. Där har barn och ungdomar utsatts för kränkande tvångsåtgärder. Om det inte upphör, stoppas verksamheten.

Vid ett av hemmen hölls ett barn fast i fem, sex timmar som ett led i behandlingen, rapporterar Rapport i Sveriges Television.

Andra exempel:

En flicka fick ett utbrott och började kasta saker omkring sig. När personalen tvingade ned henne på golvet ådrog hon sig en fraktur i armbågsleden.

En pojke plågades av personal som dels lyfte honom i kalsongerna (så kallat "kalsongryck"), dels drog en knoge utefter revbenen ("räkna revben").

Blev rutin

Enligt ett beslut från Socialstyrelsen på tisdagen bryter Sisyphos verksamhet mot lagen eftersom tvångs- och begränsningsåtgärder har utvecklats till rutinmässiga ingripanden.

För att verksamheten ska tillåtas fortsätta kräver Socialstyrelsen först genomgripande, omedelbara förändringar och sedan åtgärder på längre sikt.

Sisyphos barn- och ungdomspsykiatriska verksamhet är till för flickor och pojkar i åldern 9–21 år. I de fem behandlingshemmen finns ett 40-tal barn och unga med tidiga psykiska störningar eller som har varit utsatta för övergrepp.

Inga fel

Förra månaden riktade även länsstyrelsen i Dalarna svidande kritik mot Sisyphos.

I ett yttrande dit förklarade Sisyphos att flickan som skadade armbågen att hon vid stark ångest har ett mönster att skada sig, till och med livsfarligt. Det inträffade var en mycket beklaglig händelse, enligt verksamhetsansvariga som inte anser att några fel begåtts.

Socialstyrelsens granskning avslöjade också brister i journalföringen, personalens kompetens och handledningen av personalen. Sisyphos verksamhet lever inte upp till de krav som kan ställas på vården, är slutsatsen.

Tidigare i år visade en den första nationella tillsyn att vart tredje behandlingshem för barn och unga brast i säkerheten.

TT har utan framgång sökt Sisyphos vd för en kommentar.

TT

Publicerad: