Pappan varnade USA för sin son

Gick till USA:s ambassad i Nigeria redan i november

Pappan till den misstänkte flygplansbombaren varnade USA redan för en månad sedan för sin son.

Umar Farouk Abdul Mutallab har varit känd av den amerikanska underrättelsetjänsten sedan i november.

Då gick hans far Umaru Abdul Mutallab till den amerikanska ambassaden i Abuja i Nigeria och uttryckte sina farhågor, säger en anonym regeringskälla till nyhetsbyrån AP.

Umaru Abdul Mutallab är en framstående bankman som bara för några veckor sedan avgick från posten som ordförande för First Bank of Nigeria.

Inte på svarta listan

Ungefär samtidigt dök han upp i underrättelsetjänstens system på grund av sina kontakter med al-Qaida och Jemen, uppger en anonym kongresstjänsteman för AP.

Men 23-åringen hamnade dock inte på den "svarta listan" som innebär att en misstänkt person inte får flyga. Inte heller hamnade han på listan över personer som ska säkerhetskontrolleras extra noga.

Dessutom fick han behålla sitt amerikanska visum som räcker till juni 2010.

Informationen för vag

En högt uppsatt tjänsteman i Obamaadministrationen säger till New York Times att informationen inte var tillräckligt specifik för att han skulle misstänkas för att planera en terroristattack.

– Vi hade ögonen på honom men hade inte mycket information att gå på.

Uppgifter om att pappan varnade USA för sin son finns även på nyhetsbyrån AllAfrica.com.

"Enligt familjemedlemmar var Mutallab illa berörd av pojkens extrema religiösa åsikter och för sex månader sedan rapporterade pappan hans aktiviteter till USA:s ambassad i Abuja och till nigeriska säkerhetsorgan", skriver nyhetsbyrån.

Publisert: