Fyra knivdödade på belgiskt dagis

avErik Wiman, Susanna Vidlund, Rickard Westman

NYHETER

Knivman gick till attack mot barnen

1 av 3 | Foto: SKYNEWS
Polisen spärrade av gatorna i det lilla samhället i jakt på mördaren. Strax efter attentatet greps han i närheten av dagiset.

Den svart- och vitmålade mannen ringde på dagisets dörrklocka.

När dörren öppnades inledde han en brutal massaker och högg ihjäl två barn och en vuxen.

Ytterligare ett barn dog senare på sjukhus.

Gärningsmannen, en 20-åring, greps och förhördes under fredagseftermidagen.

Tragedin inträffade på fredagsförmiddagen på förskolan "Fablernas värld" i den lilla byn Sint-Gillis Bij Dendermonde, väster om huvudstaden Bryssel.

Gärningsmannen anlände med cykel till dagiset. Hans ansikte var sminkat i svart och vitt. Mannen ringde på och bad att få ställa en fråga. Han blev insläppt och tog sig direkt in till en avdelning för de allra minsta barnen.

Där började han hugga besinningslöst mot de försvarslösa barnen. Mannen tog sig sedan vidare till en avdelning för äldre barn, där fortsatte den brutala attacken.

Försökte stoppa honom

Personalen försökte förgäves att stoppa blodbadet, men mannen gick inte att hejda. Sex anställda på dagiset skadades.

En kvinna försökte desperat att fly med två barn på armen, men hanns upp av gärningsmannen och höggs ner, skriver De Standaard Online.

Enligt vittnesuppgifter sa knivmannen inte ett ord.

Två små barn och en barnskötare dog när knivmannen gick till attack på fredagen. Senare på eftermiddagen avled ytterligare ett barn på sjukhus till följd av sina skador.

Därutöver uppges mannen ha knivskadat 13 personer – barn och vuxna.

20-årig gärningsman

En stor polisstyrka tog upp jakten på mannen med bland annat helikopter. Jakten pågick bara en kort stund innan mannen greps, rapporterade belgiska medier.

Mannen är identifierad som en 20-åring från Grembergen. Enligt uppgift ska han tidigare ha varit inlagd vid en psykiatrisk klinik inte långt från dagiset. I samband med gripandet skadades mannen och han fördes till sjukhus där han föhördes under eftermiddagen.

Under det första förhöret med polisen sa mannen inget om dådet uppger TT och hänvisar till åklagaren.

Paniksituation

Efter dådet uppbröt fullständig kaos i den lilla byn. Sjukvårdspersonal tog hand om skadade och chockade barn och vuxna.

Personalen på förskolan fördes till en uppsamlingsplats där de fick krishjälp.

Borgmästaren i Dendermonde Piet Buys säger att alla är i chock.

– Just nu måste vi fokusera på att ta hand om offren, säger borgmästaren.

Belgiska medier talar på fredagen om ett av de värsta dåden i landets historia riktat mot barn. Skolattacker har inträffat tidigare i Belgien, men utan dödsoffer, skriver De Standaard Online.