Obamas tal till eleverna väcker hatet

Av: Catarina Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anklagas för att sprida vänsterpropaganda

Idag, tisdag, ska Barack Obama tala till USA:s skolelever.

Men redan dagen innan väckte talet heta känslor i högerleden. Och föräldrar hotar med att hålla sina barn hemma från skolorna för att de inte utsättas för vänsterpropagandan.

På tisdagen ska Barack Obama hålla ett tal på en skola i Arlington i Virginia.

Meningen var att talet skulle sändas i alla offentliga skolor i landet. Men så blir det inte.

Flera skolor vägrar visa det efter hårda påtryckningar från högerorganisationer och föräldrar.

Gå kvar i skolan

Talet som främst handlar om att eleverna ska jobba hårt och gå kvar i skolan lades på måndagen ut på Vita husets hemsida.

Bland annat står det: ”Vi kan ha de mest hängivna lärare, de mest stöttande föräldrar och de bästa skolorna i hela världen. Och inget av det spelar någon roll om inte ni lever upp till ert ansvar.”

”Vad ni gör av era utbildningar kommer att avgöra vad som händer i landet. Det ni lär er i skolan kommer avgöra om vi som nation kan bemästra utmaningarna i framtiden.”

Hotar att bojkotta

Oskyldigt?

Kanske.

Men det har fått Obamas högerkritiker att gå i taket och fört upp hatet mot honom till ytan.

Flera konservativa organisationer och personer har anklagat honom för att försöka driva politik i skolan och föräldrar hotar att bojkotta talet och inte låta sina barn gå till skolan.

– Presidentens tal brukar handla om vad som är fel med landet och vad vi kan göra för att fixa det. Jag tycker att detta är det bästa landet i världen och det vill jag lära mina barn, säger föräldern Bill Hogsett från Dallas till CNN.

– Landet har blivit så polariserat att vi tror att vår president är vår fiende och inte vår ledare, säger en anonym lärare i Baltimore i Maryland.

Har gett efter

Vita huset tycker att anklagelserna är löjliga men har delvis gett efter för kritiken.

Från början uppmanades eleverna att skriva brev och berätta hur de skulle hjälpa presidenten. Nu står det istället att de ska skriva brev och berätta om sina egen mål och hur de ska förverkliga dem, skriver AP.

– Vi har bara förtydligat, säger Arne Duncan på utbildningsdepartementet.

Publicerad: