Våldsamma protester i Frankfurt

1 av 9
NYHETER

Våldsamma protester mot eurozonens åtstramningspolitik pågår i Frankfurt med anledning av invigningen av Europeiska centralbankens nya högkvarter i staden. Uppemot 90 poliser uppges ha skadats i sammandrabbningar med stenkastande demonstranter.

Vattenkanoner har satts in för att skingra demonstranterna som samlats vid ECB:s nya högkvarter. Flera personer har gripits, uppger polisen.

Den officiella invigningen av högkvarteret äger rum i närvaro av ECB-chefen Mario Draghi och cirka 100 inbjudna gäster.

– Den europeiska enigheten är under hårt tryck. Människor går genom väldigt svåra tider. Det finns vissa, som demonstranterna här utanför i dag, som anser att problemet är att Europa gör för lite, sade Draghi i sitt invigningstal, enligt en utskrift som Reuters läst, där han samtidigt betonade att ansvaret för politiken ligger på de enskilda medlemsländerna – inte eurosamarbetet.

”En provokation”

Omkring 10 000 personer, bland annat från fackföreningar, Attac-rörelsen och det grekiska partiet Syriza, samlades vid invigningen till en demonstration mot åtstramningspolitiken. Bakom demonstrationen står gruppen Blockupy, döpt efter Occupy Wall Street-rörelsen.

Organisatörerna har sagt sig vilja ha en högljudd men fredlig protest. Polisen har mobiliserat en av de största polisinsatserna någonsin i staden.

– Det här är inte vad vi på Blockupy hade planerat. Men tydligen har det inbördeskrigsscenario som polisen visat upp setts som en provokation av vissa, sade Hendrik Wester, talesperson för Blockupy, till nyhetsbyrån DPA.

TT-AFP