Nordkorea laddar mot dvd-ballonger

1 av 2
NYHETER

Nordkorea hotar med massiv eldgivning om sydkoreanska aktivister gör verklighet av planerna på att släppa ballonger med 10 000 dvd-exemplar av Hollywoodkomedin "The Interview" över landet.

Den omstridda filmen, som handlar om en mordkomplott mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, har väckt ont blod i Nordkorea. Aktivisterna vill även skicka med en halv miljon flygblad i ballongerna över den hårt bevakade gränsen mellan länderna.

Enligt Nordkorea vore tilltaget i praktiken en krigsförklaring. "All eldkraft vid fronten kommer att användas utan förvarning för att förstöra ballongerna", heter det i ett uttalande från Nordkoreas militär, som också manar boende i gränstrakterna i Sydkorea att evakuera för sin egen säkerhet.

Ballong-släppet väntas ske omkring den 26 mars, fem år efter det att ett sydkoreanskt krigsfartyg sänktes och 46 personer dog. Nordkorea har fått skulden för sänkningen.

Även i Sydkorea finns kritiska röster mot ballongaktionen. Myndigheter där har lovat att vidta åtgärder för att stoppa det hela och påpekat att det finns gränser för yttrandefriheten.

Filmbolaget Sony Pictures, som producerat "The Interview", utsattes för cyberattacker inför premiären i slutet av förra året. USA pekade ut Nordkorea som ansvarigt. Flera stora biografkedjor i USA avstod från att visa filmen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea