Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs

1 av 3
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

avGustaf Tronarp, Lisa Röstlund

NYHETER

SD:s partiledare Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till den sista januari.

– Det kan bli förlängt även efter det, det vet vi inget om än, säger hans pressekreterare Henrik Vinge.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjukskrevs i mitten av oktober.

Inledningsvis sattes sjukskrivningen till sista november.

"Inte oväntat"

Nu meddelar partiet att sjukskrivningen förlängts till sista januari. Gruppledaren Mattias Karlsson fortsätter som vikarierande partiledare under tiden.

– För närvarande är det datumet som gäller, men det kan bli förlängt även efter det, det vet vi inget om än, säger Åkessons pressekreterare Henrik Vinge till Aftonbladet.

Vinge vill inte uppge några detaljer kring hur Åkesson mår för tillfället.

– Men det här var inget oväntat. Det var vad vi hade väntat oss.

"Måste få ta tid"

Riksdagsledamoten Richard Jomshof sitter i SD:s partistyrelse. Inte heller han förvånas över förlängningen av sjukskrivningen.

– Har man någon som helst koll på vad utbrändhet innebär vet man att det tar tid. Jag personligen tror det här kommer ta mycket längre tid. Jag har bekanta som varit sjukskrivna mellan ett halvår och ett år. Det tar tid och det måste få ta tid.

Samtidigt tror Jomshof fortfarande att Åkesson kommer tillbaka.

– Eftersom han själv säger att han vill det, så måste man utgå från det. Jag hoppas det. Det hade varit en extrem förlust i annat fall, säger han.

"Paus på riktigt"

Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att Försäkringskassan överväger avdrag från Åkessons sjukpenning, eftersom han under sjukskrivningen med 21 700 kronor från Försäkringskassan både får partiledararvode och ersättning från riksdagen på sammanlagt 70 000 kronor i månaden.

I interntidningen SD-Kuriren antydde Åkesson i ett öppet brev att han blir borta länge.

"Just nu är mina batterier tomma. När ni läser det här är min sjukskrivning inte längre en nyhet. Jag behöver ladda om, och för att göra detta behöver jag också ta paus på riktigt".

ARTIKELN HANDLAR OM