Roy Andersson: Jag är Hugo Rask

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Den kände regissören Roy Andersson tar bladet från mun efter spekulationerna.

– Jag är Hugo Rask, säger han i en intervju med magasinet Fokus.

Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande" belönades med Augustpriset förra året.
Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande" belönades med Augustpriset förra året.

Lena Anderssons roman "Egenmäktigt förfarande" har hyllats, vunnit priser och diskuterats i otaliga rödvinsindränkta bokcirklar.

En av de vanligare frågorna torde vara vem Hugo Rask är i verkligheten, kulturmannen som huvudpersonen Ester Nilsson är huvudstupa förälskad i.

Nu vet vi.

I såväl fredagens ”Skavlan” i SVT som i nästa veckas nummer av magasinet Fokus svarar mästerregissören Roy Andersson på frågan om det är han som är förlaga till romanfiguren.

– Ja, det kan man säga. Jag har ju haft ett förhållande med Lena Andersson, säger han i Fokus.

"Det var obehagligt"

Bokens handling går i korthet ut på att Ester Nilsson ska hålla ett föredrag om den store konstnären Hugo Rask. De inleder ett förhållande som är minst sagt krångligt, och boken består till stor del av Ester Nilssons ångestfyllda funderingar kring kärlek och relationer.

– Vi träffades när hon skev ett föredrag om ”Andra våningen” på ABF-huset. Ett väldigt bra föredrag, säger Roy Andersson i Fokus.

Och precis som romanfiguren Rask verkar han se förhållandet på ett annat sätt.

– Jag blev lätt chockad först, det var obehagligt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle skriva om det. Jag hade inte uppfattat att relationen var så allvarlig, säger Hugo Ra... förlåt, Roy Andersson.

Aftonbladet har sökt författaren Lena Andersson som har svarat med en skriftlig kommentar.

"Hugo Rask är en fiktiv figur i en fiktiv bok, och hela poängen med fiktion är att det som sker, det sker mellan pärmarna och inte utanför dem", skriver hon.

Publicerad: