Polis sköt patient på rättspsyk

NYHETER

En 22-årig patient vid rättspsyket Karsuddens sjukhus skottskadades av polis i samband med ett omhändertagande.

– Det är en tragisk händelse, säger sjukhusets kvalitetsansvarige Malin Lotterberg till Aftonbladet.

Foto: En person skjuten vid Karsudden.

Patienten sprang ifrån sin vårdare inne på sjukhusområdet vid 16-tiden. Polisen larmades och när 22-åringen skulle omhändertas skottskadades han.

– De var utomhus på väg från en aktivitet tillbaka till vårdavdelning. Han sprang ifrån vårdare och vi gjorde det man ska, larmade polis och följde efter. Han kom inte så långt utanför sjukhusområdet innan polis var på plats, säger Malin Lotterberg.

Mannen är intagen på rättspsyk sedan 2012.

– Han är dömd till rättspsykiatrisk vård sedan ett par år. Han är dömd för våldsbrott, säger Malin Lotterberg.

Hotade med kniv

Enligt uppgift till Aftonbladet ska patienten tillsammans plötsligt ha tagit fram en kniv och hotat sjukhuspersonal.

När en polispatrull kom till platsen uppträdde patienten fortsatt aggressivt och viftade med kniven mot polismännen.

– Då tvingades de skjuta, säger en källa.

Polisen bekräftar att de har skjutit en patient.

– Klockan 16.15 får vi in ett larm om att en patient är på väg att rymma. När polispatrullen kommer till platsen anträffar vi mannen som då har en kniv i handen, säger Erik Björkholm, presstalesman vid polisen i Södermanland.

Polisen har skjutit mannen med två skott när han gick till attack med kniven.

– Mannen gör utfall med kniven mot polisen varpå han blir skjuten två gånger, säger Erik Björkholm.

Malin Lotterberg säger att hon inte vet vad för slags tillhygge mannen burit och att hon inte vet var en kniv kan ha kommit ifrån.

– Köksknivar finns självklart, vi har exempelvis matlagningskurser där kniv förekommer men de aktiviteterna är förlagda till lunchtid så det kan inte komma därifrån. Jag vill besvara den frågan när jag vet mer, säger hon.

Den 22-årige mannen misstänks nu för försök till mord och olaga hot. En förundersökning om tjänstefel är påbörjad mot polisen. Erik Björkholm tillägger att det är rutin när poliser avlossat sitt tjänstevapen.

Blod på marken

Patienten fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och var då vid medvetande. Han opererades och är enligt Landstinget Sörmland svårt skadad, men läget bedömdes som stabilt.

SOS Alarm fick larmet 16.27. De bekräftar till Aftonbladet att de har varit på plats med ambulans och lastat in en person.

– Personalen på akuten jobbar med en patient just nu. Läget beskrivs som allvarligt men stabilt, sa Fredrik Gustafsson, pressinformatör på landstinget.

Polisen spärrade av ett cirka 50 gånger 100 meter stort område vid infarten till sjukhuset. Enligt en källa till Aftonbladet var det mycket blod på marken.

Fyra polisbilar, varav en civilbil, befann sig på platsen. Troligtvis i väntan på en teknisk undersökning. Vid 18.30 hävdes avspärrningarna.

På Karsuddens sjukhus vårdas främst patienter dömda till rättspsykiatrisk vård. Enligt Malin Lotterberg är en internutredning inledd om händelsen.