Göran Hägglund

Ebba Busch Thor allt närmre posten som KD-ledare

avPär Karlsson

Foto: Ebba Busch Thor under partiets kommun- och landstingsdagar.

Det mäktiga KD-distriktet i Jönköping nominerar Ebba Busch Thor som ny partiledare.

Hennes stöd bland distrikten är nu överlägset motståndaren Jakob Forssmed.

– Skulle valberedningen föreslå någon annan än henne skulle det splittra partiet, säger en KD-källa.

I kväll stod det klart att partidistriktet i Jönköping, det mäktigaste i inom KD, vill ha Ebba Buch Thor som ny partiledare. Efter kvällens möte stod det klart att hon vunnit den interna omröstningen med 10-3.

Ordföranden i Jönköping Andreas Carlsson lyfter fram att distriktet tycker att Busch Thor, i dag oppositionsråd i Uppsala, har det som krävs för att ta över partiet efter Göran Hägglund.

– Hon har rätt egenskaper och har en mycket bra kommunikativ förmåga, säger han.

Tidigare i kväll stod det också klart att distriktet i Stockholms stad nominerat Busch Thor. Där blev röstsiffrorna i styrelsen 7-4.

– Vi tror att hon är rätt person att kommunicera vår politik. Hon har en väldigt stark kommunikativ förmåga. Hon har förmåga att förnya partiet och att utveckla politiken. Därför är att hon rätt person att leda vårt parti, säger Caroline Szyber, ordförande för KD Stockholm stad.

Det gör att listan på distrikt som stödjer henne blir allt längre. Än så länge har Forssmed, i dag ekonomisk-politisk talesperson i riksdagen, bara blivit nominerad av distrikten i Halland och Göteborg.

En källa inom KD säger att kvällens besked, bland annat det från Jönköping, i praktiken gör det omöjligt för valberedningen att föreslå någon annan än Busch Thor, trots att de sagt att det inte bara är distriktens stöd som räknas.

– Skulle valberedningen föreslå någon annan än henne skulle det splittra partiet, säger en KD-källa.

De 26 partidistrikten har fram till torsdag på sig att nominera sin partiledarkandidat till partiets valberedning. Partiet väljer sin nya ledare på ett extra riksting den 25 april.

ARTIKELN HANDLAR OM