Sofia, 6, mystiskt sjuk i hela sitt liv

Nu vill pappa Stefan ha hjälp från allmänheten

Sofia Krantz.
Sofia Krantz.

Sofia Krantz, 6, har haft problem med att ta upp näring i hela sitt liv.

Men trots otaliga sjukhusbesök vet läkarna fortfarande inte vad det är för fel på henne.

Nu ber hennes pappa Stefan Krantz om hjälp från allmänheten.

– Jag blir så uppgiven att ingen vill ta i det här, säger han till Aftonbladet.

Stefan Krantz.
Stefan Krantz.

Redan när Sofia Krantz föddes för sex år sedan misstänkte hennes pappa Stefan Krantz att något var fel. Trots att hon bara föddes två veckor för tidigt var hon liten och svag.

– Hon vägde bara 2,1 kilo och var 40 centimeter lång, trots fullgången graviditet. Det är samma storlek som dockorna i affären, jag fick nämligen köpa dockkläder till henne i början, säger han.

Redan de första dagarna märktes det att Sofia hade svårt att ta upp näring. Men det enda man gjorde på BB i Eksjö var att sätta in stödmatning – trots att hon egentligen borde ha skickats till länssjukhuset i Jönköping för vidare utredning.

Sedan dess har problemen fortsatt – Sofia kan fortfarande inte äta och göra sig av med maten som hon ska. I stället matas hon via en knappsond på magen. I sin jakt på en diagnos har familjen besökt sjukhus i halva landet.

– Jag har faktiskt tappat räkningar på hur många läkare vi har träffat. Vi har varit i Eksjö, Jönköping och Göteborg. Men vi skickas runt och tillbaka hela tiden, säger Stefan Krantz.

Svullnar upp efter matning

Den senaste veckan har Sofia blivit märkbart sämre enligt Stefan. Efter nästan varje matning har hennes mage svullnat upp och hon har fått kraftiga kramper i kroppen.

– Magen blir som en ballong och det tar stopp både upp och ner. Då får hon kramper och klöks, men det kommer ingenting. Sen blir hon nästan medvetslös, kroppen tar så mycket stryk av kramperna, säger Stefan Krantz och fortsätter:

– Det här tar så hårt på kroppen så hon håller på att gå ner i vikt igen. Det har hon inte råd med, vi vet ju inte hur länge hennes kropp orkar med.

Orkar inte med fler motgångar

I desperation skrev han ett inlägg på Facebook där han efterlyste en läkare som tar dotterns problem på allvar. Efter sex års kamp orkar han inte med fler motgångar.

– Att stå och titta på sitt barn som plågas är inte mänskligt. Vi har fått så mycket falska förhoppningar genom åren. Varje gång vi har trott att vi har nått mållinjen så är det bara en ny startlinje, säger Stefan Krantz.

Har du tips på läkare eller sjukhus som skulle kunna hjälpa Stefan och Sofia? Mejla honom i sådana fall på stefan_krantz@hotmail.com.

Log In or Sign Up to View
Publisert: