USA:s superhemliga rymddrönare

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Militärens obemannade minirymdfärja tar över efter Nasa

1 av 2 | Foto: AP
Nasas rymddrönare X-37.

I snart två år har USA:s militär låtit en obemannad miniversion av rymdfärjan patrullera runt jorden.

Dag efter dag snurrar den runt planeten.

Men vad den superhemliga rymddrönaren egentligen sysslar med där uppe är inte känt.

Rymddrönaren heter egentligen X-37. Den ser ut ungefär som en rymdfärja men är bara en fjärdedel av storleken och saknar plats för astronauter.

Och precis som rymdfärjorna är den byggd för att klara återinträdet i atmosfären och landa på jorden igen som ett flygplan efter fullgjort uppdrag.

Den skickades upp i rymden den 11 december 2012 på toppen av en stor Atlasraket. Då hade den redan varit uppe på ett 225 dygn långt uppdrag två år tidigare.

Längre än färjorna

Den längsta färden med en fullstor bemannad rymdfärja varade i 17 dagar och 15 timmar. Men den lilla rymddrönaren är alltså fortfarande uppe och snurrar, snart två år senare.

Förklaringen stavas bland annat solcellsteknik.

– Även om det är betydligt längre än någon annan återanvändningsbar rymdfarkost så är det långt under vad de flesta av USA:s satelliter som är byggda för att klara år eller till och med decennier, säger Joan Johnson-Freese, professor den amerikanska flottans krigshögskola i Newport, till den amerikanska rymdsajten Space.com.

Militärt projekt

Rymddrönaren är ett rent militärt projekt som tagit vid sedan den amerikanska rymdstyrelsen Nasa skrotade rymdfärjorna 2011.

X-37:ans existens är välkänd och den fick ny publicitet då den nyligen passerade 600 dygn i rymden.

Däremot är mycket lite känt om vad den egentligen gör där uppe. Initialt pågick utvecklingen av farkosten utan större hysch hysch. "En plattform för att testa ny teknik", hette det då.

Men 2009 blev hela projekt plötsligt hemligstämplat. Hemlighetsmakeriet blev fullständigt.

General William Sheldon på det amerikanska flygvapnet sa i somras att "rymdstyrkor är fundamentala för varje militär operation, från humanitära insatser till väpnade insatser. Satelliter måste kontinuerligt placeras ut i rymden för telekommunikationer, robotvarning, navigeringssystem, rymdövervakning och vädertjänster".

”Funkar bra”

Däremot ville han inte svara närmare på frågor om rymddrönaren.

– Jag kan ge er mitt standardsvar angående X-37, sa han han till Space.com.

– X-37 funkar bra. Jag kan inte berätta för er vad den gör men den funkar bra.

Publicerad: