Nyheter

Så säger experterna om cancerförslagen

NYHETER

Socialdemokraterna lovar fyraveckorsgaranti för cancervård.

"Bra", säger onkologichefen.

"Ohederligt", anser nationalekonomen.

I dag lovade S en vårdgaranti på maximalt en månads väntetid för remitterade cancerpatienter.

Tidigare har Alliansen utlovat 500 miljoner kronor i ökat stöd åt regionala cancercentra för att förbättra cancervården.

Onkologichef föredrar S-förslag

Nils Wilking, verksamhetschef för onkologi och strålningsfysik vid Skånes universitetssjukvård, är huvudsakligen positiv till Socialdemokraternas nya förslag om fyraveckorsgaranti för cancerpatienter.

Han berättar att man under hans regi i Skåne jobbat mycket med att förkorta vårdtiderna inom cancervården.

– Vi har dragit igång snabbutredningar för misstänkta cancerdiagnoser på avdelningar i Kristianstad och Malmö och det har fungerat bra. Problemet är att det inte bara är väntetiden som spelar roll, det handlar om att få rätt diagnos och andra faktorer. Men från dess att man fått diagnos och bestämt behandling är det klart att det är bra att ställa upp de här kraven, det har jag ingen användning emot, säger han till Aftonbladet.

Professor: "Ohederligt"

Wilking efterfrågar mer resurser för att kunna organisera om och få vården mer effektiv. Han föredrar S förslag med väntegaranti framför Alliansens 500 miljoner till regionala cancercentra.

– Jag tror alltid det är problematiskt att avsätta en viss summa pengar som ska gå till ett visst ställe, utan mer specifika mål. Då är det bättre att utgå ifrån målet, som kan nås på olika sätt.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, anser att det är populistiskt av politiker generellt att lova förbättring av en viss behjärtansvärd del av vården.

– Man måste som politiker vara tydlig med att vården handlar om en helhet. Tar man resurser till en viss del blir det automatiskt mindre resurser till andra delar. Det är ohederligt att inte förklara det när man kommer med ett sådant här förslag, säger han.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter